Vroege Vogels

Bruine ratten scharrelen door Arnhem

  •  
21-11-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
310 keer bekeken
  •  
Net als elke stad heeft ook Arnhem zijn ratten. Iedereen weet dat ze er zijn maar ze zijn vreselijk moeilijk te zien, laat staan te filmen. Tot in de jaren tachtig ging het aantal ratten achteruit vanwege voorlichtingscampagnes over afval op straat. De laatste jaren neemt het aantal ratten in stedelijke gebieden weer toe omdat reinheid en properheid minder hoog op agenda staan.

Voedselresten op het Stationsplein

Bastiaan Meerburg van het Kennis- en Adviescentrum Dierplagen loopt met ons over het stationplein en laat zien waarom het hier een rattenwalhalla is. Overal zijn voedselresten en vuilniszakken waar vooral de bruine rat op afkomt. En muurtjes en randjes om langs te lopen en genoeg plekjes om je te verstoppen. Met een speciale warmtecamera is het mogelijk om een aantal in beeld te krijgen.

Opruimen van afval

De rat wordt gezien als plaagdier, maar Bastiaan is ook wel een beetje trots op zijn ratten. Het zijn super-aanpassers die alles eten en houden van de aanwezigheid van mensen. Ze helpen op hun eigen manier ook met het opruimen van het stationsplein. Als je niet van ratten houdt is de oplossing toch gewoon het niet weggooien van je troep op straat.

Bruine of zwarte rat

Bruine rat komen vooral voor in riolen, langs slootkanten en onder gebouwen. In het zuiden van Nederland kun je ook de zwarte rat tegenkomen maar die zijn slanker en hebben als voorkeur meer droge plaatsen. In het donker is vooral de staart een kenmerkend verschil tussen de bruine rat en de zwarte rat. Deze is bij de zwarte rat langer dan het lichaam.

Vroege Vogels bezoekt de stadse natuur van Arnhem, vrijdag 22 november 2019 vanaf 19.35 uur op NPO 2!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

Cato2013
Cato201322 nov. 2019 - 15:59

hamburgers?

MarcelM
MarcelM22 nov. 2019 - 13:06

Ik zie ze in Amsterdam Sloterdijk tegenwoordig regelmatig.Supersnelle beestjes. Hopelijk worden ze tzt niet zo groot als die in New York.Ik heb wel eens gelezen dat de ratten daar zo groot als katten kunnen worden.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.