Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bruine kiekendief jaagt angst aan

  •  
16-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1455 keer bekeken
  •  
bruine kiekedief

Bruine kiekendief

© Gert Stegeman

Nederland kent meerdere kiekendieven, maar de bruine is verreweg de meest voorkomende. Deze moerasvogel jaagt angst aan bij kuikens en andere kleinere dieren. 

Herkenning

De bruine kiekendief is wat slanker dan de buizerd, met lange en smallere vleugels. Zijn poten zijn geel en lang en zijn vleugels houdt hij tijdens het jagen in een opvallende V-vorm. Wanneer mannetjes volwassen zijn kun je ze herkennen aan hun opvallende grijze vleugelpunten. De volwassen vrouwtjes zijn groter en geheel bruin met een witte kruin en keel. Juveniele bruine kiekendieven zijn vergelijkbaar met volwassen vrouwtjes, maar zijn zwartbruin gekleed.

Trekvogel

De bruine kiekendief is een trekvogel die zich vooral in de zomer ophoudt in Nederland. Hij trekt weg rond augustus en september, maar er zijn late vogels die pas in oktober vertrekken. Kleine aantallen bruine kiekendieven willen wel eens overwinteren in specifieke delen van Nederland. Zijn vaste overwintergebied ligt echter in Zuid-Europa en Noord-Afrika. Van maart tot in mei keren de vogels weer terug.

Met dank aan Nature Today!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.