Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bruidsvlucht van de vliegende mieren

  •  
06-07-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
22208 keer bekeken
  •  
Mieren_Voorb._bruidsvlucht__Jinze_Noordijk__01.jpg

© Mieren voor de bruidsvlucht. Foto: Jinze Noordijk

In grote getallen duiken ze ineens in de zomer op: vliegende mieren. Tijdens een bijzondere fenomeen dat de bruidsvlucht wordt genoemd vliegen toekomstige koninginnen en vruchtbare mannetjes mieren uit om een nieuwe kolonie te beginnen.  

Bruidsvlucht

Elk jaar scheuren mierennesten ineens open om duizenden vliegende mieren in golven uit te laten vliegen. Dit gebeurt eind juni - begin juli wanneer er massaal tientallen nieuwe koninginnen en honderden vruchtbare mannetjes geboren worden. Op drukkende zomerdagen scheuren meerdere nesten open en vliegen alle mannetjes en maagdelijke koninginnen uit. Tijdens deze zogenaamde bruidsvlucht slaat de koningin genoeg sperma op voor de rest van haar leven die ze krijgt van een of enkele mannetjes die het hoogst vliegen.
De mannetjes zullen vrij snel daarna op de grond sterven. De mieren zijn niet gewend om te vliegen en belanden daardoor vaak in je haar of drankje. Als de paring voltooid is bijten de koninginnen hun vleugels af en gaan op zoek naar nieuwe nestplaatsen in de bodem om een nieuwe kolonie te starten. 
Vele dieren profiteren weer van de vele mieren die ineens rondvliegen zoals deze pad in het onderstaande filmpje van Jos van Schie :
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.