Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bronsttijd met dodelijke afloop

12 nov 2018
  •  
leestijd 1 minuten
edelhert gevecht kootwijk

© Beeld: Peter Lindeboom

In het najaar is het bronsttijd voor de edelherten op de Veluwe. Het testosteronniveau van de mannetjes stijgt en daardoor veranderen de edelherten ook van uiterlijk. Ze worden gespierder, de keelzak wordt groter en om de hals komen langere haren. Daarnaast neemt het edelhert een modderbad en plast hij zichzelf onder, allemaal om de hinde te imponeren.

Plaatshert

De hinde gaat op zoek naar het stoerste en sterkste mannetje, alleen hij mag haar bevruchten. Zij bepaalt dan ook waar en óf er gepaard wordt. De dominante man wordt het plaatshert genoemd en alleen hij zal paren. Hij burlt om te laten horen wie de sterkste is.

Gevecht

In de buurt van de hindes verkeren ook enkele bijherten: mannetjes die graag de plaats van het plaatshert over willen nemen zodra ze de kans krijgen. Zolang deze bijherten een stuk minder dominant zijn, zal er niet gevochten worden. Maar mochten er bijherten zijn die ook wat ouder en stoerder zijn, dan kan het tot een duel komen. De herten staan tegenover elkaar en proberen met hun gewei de ander achteruit te duwen.

Dodelijke afloop

Meestal zijn deze gevechten niet op leven en dood. Alleen ‘ons’ plaatshert, het mannetjeshert dat wij hebben gevolgd in deze uitzending, heeft het er niet levend vanaf gebracht. Een zeldzaam fenomeen en unieke beelden, waar zelfs ecoloog en Radio Kootwijk-bewoner Hugh Jansman van onder de indruk is.

Meer over:

bronst

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

GMJBPeet
GMJBPeet17 nov 2018 - 23:44

"De gemoederen lopen dan hoog op" staat er in de e-mailnieuwsbrief. Gemoederen lopen niet op.  De spanning loopt op. Gemoederen raken verhit!Maar wie weet dat nog???