Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bronsttijd damherten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

  •  
28-11-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
164 keer bekeken
  •  
De dagen dat het team van Vroege Vogels in de Amsterdamse Waterleidingduinen is, is het bronsttijd voor de damherten. En met de grote aantallen die hier rondlopen, is het een waar spektakel. We gaan naar de toernooiplek en worden getrakteerd op honderden bronstige herten, een kakafonie aan geluid en een hoop gevechten.

Sterke en dikke damherten

Damherten zijn aan het begin van de bronsttijd op hun zwaarst. Ze eten zichzelf helemaal vol in de maand september zodat ze sterk zijn, een dikke nek hebben om te vechten en zo aantrekkelijk mogelijk te zijn voor de hindes. Ze komen zeker 20 procent aan. Dit gewicht verliezen ze weer allemaal door alle inspanningen en gevechten tijdens de bronst. Ze maken overal bronstkuilen, en besproeien die kuilen en zichzelf met urine en sperma. Allemaal om de hindes te lokken.

Strijd op het toernooiveld

In de drie weken dat de bronsttijd duurt zijn de hindes vijftien uur vruchtbaar. In die uren worden de hindes meerdere keren gedekt, meestal door het plaatshert. De hindes ruiken aan de geuren welk hert het plaatshert is. Dit grootste hert levert de sterkste nakomelingen, en dat wil de hinde. Na de bronst vertrekken alle herten uit het toernooiveld, uitgeput en flink wat afgevallen.
Vroege Vogels in de Amsterdamse Waterleidingduinen, vrijdag 29 november 2019 vanaf 19.35 uur op NPO 2!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

babohj
babohj29 nov. 2019 - 16:56

Mooi  spektakel.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.