Ze hebben de minst spectaculaire bronsttijd van alle hertachtigen. De reeën. Geen gebrul of andere luide geluiden en geen wilde gevechten tussen de mannetjes. Anders dan het damhert en edelhert houdt de ree zich heel rustig.
Op dit moment staan de reeën in Nederland aan het begin van de jaarlijkse bronsttijd. De komende tijd proberen de mannetjes, de bokken, zo veel mogelijk vrouwtjes, geiten, te bevruchten.
Michel Speelman stuurde ons deze intieme beelden:
De ree
De ree is de kleinste hertensoort van ons land. Nederland telt rond de 70.000 reeën. De volwassen dieren hebben een roodbruine vacht, die in de winter tot grijsbruin kan kleuren.
De eerste drie weken heeft het reekalf witte vlekken op zijn vacht. Het ree is het enige hoefdier met kiemrust. Dit wil zeggen dat de ongeboren vrucht zich pas later ontwikkelt als er bijvoorbeeld een voedseltekort is. Hierdoor moeder en kind in leven en wordt de draagtijd verlengd.
Staatsbosbeheer
Vorige week deed Staatsbosbeheer nog een waarschuwing uitgaan voor automobilisten: let op bronstige reeën. De beesten worden tijdens de bronstperiode aanzienlijk minder voorzichtig en kunnen onverwacht wegen over steken. De boswachters van Staatsbosbeheer raden automobilisten aan om in gebieden waar reeën leven hun snelheid te matigen en extra op te letten om aanrijdingen te voorkomen.