Drie bedrijven uit de Achterhoek zijn deze maand begonnen met een proefproject, dat moet uitwijzen of het economisch rendabel is om veevoeder te maken uit eendenkroos. De proef, met steun van de provincie Gelderland en het ministerie van LNV, gaat twee jaar duren.
Onderzoekers van de Wageningen Universiteit zijn al enkele jaren bezig met het bedenken van nuttige toepassingen voor eendenkroos. Waterbeheerders hebben veel last van de snelgroeiende, dikke groene laag, die echter zeer eiwitrijk is. Eendenkroos is qua voedzaamheid vergelijkbaar met soja, dat uit het buitenland geïmporteerd moet worden. In 2008 startte al een experiment met het bijvoeren van koeien met kroos. Nu dat succesvol is gebleken, gaan de Achterhoekse bedrijven uitzoeken of de grootschalige productie van eendenkroosbrokken rendabel is.
Vergistingsbedrijf Groot Zevert uit Beltrum heeft een krooskwekerij gebouwd op mestresten, die overblijven na het vergistingsproces voor de productie van biogas. Biogasbedrijf Thecogas is daarbij betrokken. Daarnaast werkt veevoederbedrijf Forfarmes uit Lochem mee aan de proef. Het op waterige mestresten groeiende eendenkroos wordt samengeperst tot koeienbrokken ter grootte van erwten.
Het project draagt volgens de initiatiefnemers bij aan de aanpak van het mestprobleem in de agrarische Achterhoek. Uit onderzoek is gebleken dat koeien die eendenkroos eten, veel minder CO2 uitstoten. De uitstoot door koeien is wereldwijd een serieus klimaatprobleem. Volgens de fabrikanten en wetenschappers smaken de kroosbrokken voor de koe als 'vers, jong gras.'