Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Broeikaseffect maakt mogelijk einde aan droogte Sahel

  •  
21-09-2005
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
vv_newsimg_138839.jpg
Uit recent onderzoek blijkt dat de regenval in de Sahel met 25-50% toe zou kunnen nemen als gevolg van het broeikaseffect. Dit zijn de resultaten van het zgn. Challenge Project, waarbij het klimaat voor de komende 80 jaar met een computermodel wordt gesimuleerd.
Sahel.
Oorzaak van de toename van deze regenval in woestijngebied is de versterking van de moesson, de jaarlijkse terugkerende regenperiode in dit gebied. De meeste regen in de Sahel valt in de maanden juli tot en met september. Door de sterke opwarming van de Sahara stroomt er als gevolg van drukdalingen vochtige lucht van de Atlantische oceaan naar de Sahel. Het broeikaseffect versterkt dit proces.
Het gebruikte computermodel is het Community Climate System Model (CSM); deze simulatiemaakt deel uit van het Challenge Project. Uit de 80-jarige simulatie wordt een toename van regenval van 1-2 mm/dag berekend (25-50 %), als gevolg van het broeikaseffect. De resultaten van dit onderzoek zijn afgelopen week gepubliceerd in Geophysical Research Letters.
Door deze toename in de Sahel regenval neemt de kans op een droogte zoals in de periode 1970-1990 sterk af. Echter, droogteperiodes aldaar zijn nooit uit te sluiten, het klimaat zal ook in de toekomst natuurlijke fluctuaties blijven behouden.
De resultaten van dit onderzoek zijn getoetst aan de beschikbare waarnemingen. Desalniettemin blijven er nog veel onzekere factoren. Vergelijking met andere modelstudies en verder onderzoek is nodig om deze prognoses verder te kunnen onderbouwen.
Bron: KNMI

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.