Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Broedvogels in Waddenzee hebben het moeilijk

  •  
04-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
kluut_15.jpg

© Kluut met jongen. Fotograaf: WillemdeWolf

Broedvogels in de Waddenzee hebben het moeilijk. Veel soorten - zoals de scholekster, kluut, kokmeeuw, grote stern en visdief - hebben een laag 'broedsucces'. Dat blijkt uit een langlopend onderzoek van Sovon Vogelonderzoek Nederland en onderzoeksinstituut Imares.

Extreem hoogwater

Beide organisaties verzamelen, in een programma samen met Duitsland en Denemarken, sinds 2005 gegevens over een aantal karakteristieke kustbroedvogels. Die informatie geeft veel inzicht in de ontwikkelingen in de natuur.
In de periode 2011 tot 2013 deden sommige soorten het slechter dan daarvoor: ze brachten minder nakomelingen voort. Dat komt onder meer door overstromingen door extreem hoogwater, juist in het broedseizoen. Ook worden nesten leeggeroofd door vooral vossen en bruine ratten, vooral langs de westkust. Maar ook kan een tekort aan voedsel een rol spelen. Zo hebben eider en scholekster last van de intensieve bevissing van schelpdieren in de jaren negentig.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.