Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Broedende vogels in het hoogveen en in de weides

11 jun 2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
536 keer bekeken
De Pelen is een van de meest vogelrijke gebieden van Nederland. Er broeden zeker honderd verschillende vogelsoorten, maar ook veel trekvogels rusten er uit. Zo bezoekt de kraanvogel De Pelen tijdens haar trektochten. Al een paar jaar proberen zelfs enkele koppeltjes in de Peel te broeden. Dat juist de bijzondere kraanvogel maar ook weidevogels de Peel uitkiezen als broedgebied, heeft alles te maken met het overgebleven hoogveen.

Hoogveen komt nog maar op een paar plekken in Nederland voor, maar zo’n moerassig landschap is voor veel vogels een ideaal leefgebied vanwege de rust en de grote hoeveelheid voedsel. In De Pelen zorgt ook de afwisseling tussen hoogveen, moeras, heide en berkenbossen voor een hoog aantal verschillende vogelsoorten. Zo zit de blauwborst graag aan de randen van het hoogveengebied, waar iets hogere begroeiing is. De roodborsttapuit is meer in de heidegebieden te vinden. De sprinkhaanzanger zit graag in het riet. 

Bufferzone met weidevogels

Niet alleen in De Pelen zijn veel vogels te vinden, ook in het akkergebied eromheen zijn veel verschillende vogelsoorten te zien. Bij de Groote Peel zitten deze vogels vooral in de weilanden die zijn ingericht als ‘nieuwe natuur’. Deze weides, waar tien jaar geleden nog mais groeide, worden nu gebruikt als bufferzone. Het water uit de Peel heeft namelijk de neiging weg te stromen richting de boeren akkerlanden, waardoor de natuur dreigt te verdrogen. In deze nieuwe natuur wordt het water vastgehouden, waardoor tegendruk ontstaat en het water niet kan wegsijpelen uit de Groote Peel. 

Grutto in het hoogveen

De jonge natuur buiten de Groote Peel is inmiddels een populair gebied onder vogels. Er zitten watervogels zoals zomertalingen, pijlstaarten, slobeenden. Veel van deze soorten gaan op zoek naar eten in het weidegebied, maar overnachten in de Peel. Op de natte akkers zijn ook weidevogels te vinden, zoals de kievit, grutto en de wulp. Het bijzondere aan die soorten is dat het van oorsprong helemaal geen weidevogels zijn. Uitgestrekte graslanden zijn in Nederland namelijk vaak aangelegd door de mens. De natuurlijke tegenhanger van het grasland is het hoogveen. Oorspronkelijk broedden de grutto en de kievit dan ook in het hoogveen, maar toen dat verdween zijn ze overgestapt naar graslanden. Misschien dat de grutto hier in de toekomst wel weer het hoogveen zal opzoeken om te broeden.

Vroege Vogels TV in De Pelen is vrijdag 11 juni 2021 om 19:40 te zien op NPO 2!
Let op de uitzending begint deze dag iets eerder.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema11 jun 2021 - 17:59

mooie video