Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Broedende lepelaars in Nederland

  •  
01-05-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
638 keer bekeken
  •  
lepelaar (c) Rob Buiter
De lepelaar komt weer terug naar Nederland om te broeden en dat is uniek: in andere West-Europese landen broeden ze nauwelijks. Hoeveel weet jij al over de lepelaar?

Lepel

De lepelaar houdt van waterrijke gebieden. Hij verblijft graag in ondiep water, waar hij ook zijn eten kan vinden. In zijn grote snavel, waarvan het eind lijkt op een lepel, zit een soort zeefmembraan met veel zenuwen, wat heel gevoelig is. Zo kan hij snel voelen of er eten in zijn snavel zit.  Al lopend, met zijn lepelvormige snavel open, zoekt hij een lekkere garnaal of stekelbaars. Als hij de prooi voelt, sluit hij zijn snavel. Hap. Slik. Weg.

Dit moet je weten over de lepelaar:
  • Lengte: 90 cm
  • Snavelkleur volwassene: zwart met geel en oranje
  • Snavelkleur jong: roze 

Trek

In de winter trekt het overgrote deel van de Nederlandse populatie naar het zuiden, maar er zijn enkele individuen die achterblijven. Die nemen een risico. Als blijver hoef je niet afstanden van duizenden kilometers af te leggen, maar het kan ook flink koud worden in Nederland. En als er overal ijs ligt, kunnen ze moeilijk eten vinden met hun snavel. Door klimaatverandering wordt het warmer in Nederland, het kan zijn dat meer lepelaars ervoor kiezen om hier te overwinteren.

Met dank aan Nature Today!

Meer over:

lepelaar
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor