Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Broedende lepelaars in Nederland

1 mei 2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
441 keer bekeken
lepelaar (c) Rob Buiter
De lepelaar komt weer terug naar Nederland om te broeden en dat is uniek: in andere West-Europese landen broeden ze nauwelijks. Hoeveel weet jij al over de lepelaar?

Lepel

De lepelaar houdt van waterrijke gebieden. Hij verblijft graag in ondiep water, waar hij ook zijn eten kan vinden. In zijn grote snavel, waarvan het eind lijkt op een lepel, zit een soort zeefmembraan met veel zenuwen, wat heel gevoelig is. Zo kan hij snel voelen of er eten in zijn snavel zit.  Al lopend, met zijn lepelvormige snavel open, zoekt hij een lekkere garnaal of stekelbaars. Als hij de prooi voelt, sluit hij zijn snavel. Hap. Slik. Weg.

Dit moet je weten over de lepelaar:
  • Lengte: 90 cm
  • Snavelkleur volwassene: zwart met geel en oranje
  • Snavelkleur jong: roze 

Trek

In de winter trekt het overgrote deel van de Nederlandse populatie naar het zuiden, maar er zijn enkele individuen die achterblijven. Die nemen een risico. Als blijver hoef je niet afstanden van duizenden kilometers af te leggen, maar het kan ook flink koud worden in Nederland. En als er overal ijs ligt, kunnen ze moeilijk eten vinden met hun snavel. Door klimaatverandering wordt het warmer in Nederland, het kan zijn dat meer lepelaars ervoor kiezen om hier te overwinteren.

Met dank aan Nature Today!

Meer over:

lepelaar

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Theo Huitema
Theo Huitema2 mei 2021 - 7:37

mooie video