Vroege Vogels

Broedende grote sterns aangevallen door meeuwen

  •  
27-06-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  
Meeuw en sterns. Niet herrgebruiken

© Fotograaf: Anja Brouwer

Zilvermeeuwen en jonge mantelmeeuwen hebben vorige week de kolonie broedende grote sterns op Ameland aangevallen. Binnen korte tijd hebben de meeuwen duizenden eieren en kuikens van de grote stern opgegeten. Dit vertelt natuurfotograaf Anja Brouwer die het tafereel heeft weten vast te leggen.

Broedseizoen

Vanaf halverwege april hebben er ruim 3000 paartjes grote stern zich gevestigd in het gebied Feugelpôlle op Ameland. De grote sterns broeden hier samen met de kokmeeuwen. De twee soorten gedogen elkaar tijdens het broedseizoen. Kokmeeuwen verdedigen hun jongen fel tegen rovende zilvermeeuwen en mantelmeeuwen, en zo zijn ook de jongen van de grote stern veilig. 
Grote sterns broedend - niet hergebruiken

© Fotograaf: Anja Brouwer

Grote sterns voeren - niet hergebruiken

© Fotograaf: Anja Brouwer

Broedende grote sterns. Fotograaf: Anja Brouwer.

Nesten kokmeeuwen

Door storm en hoog water zijn eerder veel nesten en jongen van de kokmeeuwen weggespoeld. De kokmeeuwen hebben niets meer om te verdedigen en zo is ook de bescherming voor de nesten van de grote stern weggevallen. De grote sterns vlogen eerst nog af en aan met visjes voor de jongen.
Meeuw valt grote sterns aan. Niet hergebruiken

© Fotograaf: Anja Brouwer

Roven

De kokmeeuwen begonnen met het afpakken van het voedsel. Een dag later probeerden jonge zilver- en mantelmeeuwen de kolonie binnen te komen. De grote sterns raakten in paniek en probeerden de meeuwen te verjagen, maar met bebloede koppen en helemaal onder gepoept door de sterns lukt het de meeuwen toch om de broedkolonie binnen te komen. De eieren van de sterns worden leeg geslobberd, en de jongen opgegeten.
Meeuw en sterns. Niet hergebruiken

© Fotograaf: Anja Brouwer

Jonge meeuwen roven - niet hergebruiken

© Fotograaf: Anja Brouwer

Volgens Anja Brouwer zit er binnendijks en tussen de basaltblokken nog een handjevol jongen, die het hopelijk wel gaan redden. Het is waarschijnlijk te laat in het jaar om nog eens te broeden. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (1)

Hans Knijff
Hans Knijff28 jun. 2017 - 16:40

Complimenten voor deze fotoserie met verhaal van Anja Brouwer, die vorig jaar ook al de WNF-Frans Lanting Photo Award gewonnen heeft met een foto van twee witte sternen in een zee van grijze kanoeten (https://www.wnf.nl/nieuws/bericht/verbluffende-vogelfotos-winnen-prestigieuze-wnf-frans-lanting-photo-award-2016.htm).  Knap om dit spektakel zo vast te leggen.Hans Knijff, Dokkum

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.