Vroege Vogels

Britse vossenjagers omzeilen verbod op drijfjacht

  •  
17-09-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_138621.jpg
De omstreden wet die eerder dit jaar definitief een einde leek te maken aan de drijfjacht op vossen in Groot-Brittannië, lijkt betrekkelijk eenvoudig te omzeilen. Liefhebbers hoeven naar eigen zeggen alleen een roofvogel mee te nemen op jacht. Dat berichtte dagblad The Times zaterdag.
Bij een traditionele vossenjacht wordt de vos opgejaagd door een troep honden en vervolgens op wrede wijze afgeslacht. Vooral op het Britse platteland wordt de 'sport' beschouwd als een uiting van de Britse 'way of life'. Tegenstanders vinden het een onnodig bloedig tijdverdrijf voor rijkelui. De regering voerde na veel politieke en publieke commotie in februari een verbod in.
Volgens die wet mag nog wel op vossen worden gejaagd maar mogen jagers geen honden meer gebruiken. Voor valkeniers werd echter een uitzondering gemaakt. Zij mogen wel honden inzetten om voor hun vogels wild uit het struikgewas te jagen. Het aantal honden is niet aan regels gebonden, zoals bij de gewone jacht.
Sommige vossenjagers gebruiken die bepaling nu om het verbod te omzeilen. Zij stellen dat de vossenjacht, als er een roofvogel bij betrokken is, onder de wet op de valkenierssport valt en dus niet strijdig is met het verbod op de drijfjacht.
Organisaties van valkeniers zijn niet blij met de praktijken van de vossenjagers. Zij vrezen hun uitzonderingspositie kwijt te raken als dierenrechtenactivisten met nieuwe klachten komen. Ook wijzen zij op de gevaren. Een adelaar die getraind is om vossen aan te vallen, kan ook zijn oog laten vallen op een hond of zelfs een klein kind, waarschuwen ze.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.