Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Britse oliemaatschappij blijft buiten Virunga

11 jun 2014
  •  
leestijd 2 minuten
berggorilla_01.jpg
De Britse oliemaatschappij Soco International stopt definitief met het zoeken naar olie in Virunga, het oudste nationaal park van Afrika en een van de laatste leefgebieden van de bedreigde berggorilla's. Ook maakt de multinational bekend voor eens en voor altijd af te zien van het boren naar olie in álle UNESCO Werelderfgoederen.
Het Wereld Natuur Fonds (WNF) is opgetogen over het nieuws, dat enkele dagen voor de aandeelhoudersvergadering van Soco naar buiten komt. In oktober 2013 diende WNF een klacht in bij de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO). Volgens de natuurbeschermingsorganisatie schond Soco in Virunga, Democratische Republiek Congo, de strenge OESO-richtlijnen voor bedrijven op het gebied van maatschappelijk verantwoord ondernemen. Het WNF stond niet alleen, want ook de VN-organisatie UNESCO en het Europees Parlement riepen het bedrijf op te stoppen met olie-exploratie activiteiten. Daarnaast hebben meer dan 750.000 mensen de WNF petitie ondertekend die het bedrijf opriep zijn activiteiten in het park te stoppen.

Grote overwinning voor de berggorilla’s

Virunga is een van de meest waardevolle en ook kwetsbare gebieden ter wereld. Zo komt hier een groot deel van de bedreigde 880 berggorilla’s voor naast chimpansees, buffels, nijlpaarden, olifanten en meer dan 700 vogelsoorten. Daarnaast zijn meer dan 50.000 gezinnen rond het Edwardmeer ervan afhankelijk voor hun broodwinning en voedsel-en watervoorziening. Het WNF is dan ook opgelucht dat de westerse multinational uiteindelijk zijn maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt in een instabiel land zoals Congo. “We zien dit niet alleen als een grote overwinning voor het oudste nationaal park van Afrika, maar voor alle unieke beschermde gebieden met natuur van onschatbare waarde”, zegt een opgetogen WNF-directeur Johan van de Gronden.
Duurzame ontwikkeling
Nu er geen directe dreiging van olieboringen meer is staat de DRC niets in de weg om het park duurzaam te ontwikkelen. Het WNF roept de internationale gemeenschap op om het Afrikaanse land hierbij te helpen. Uit onafhankelijk onderzoek blijkt dat Virunga Nationaal Park jaarlijks ruim 1 miljard US dollar kan opleveren als het gebied duurzaam wordt ontwikkeld.
UNESCO
Later deze maand komt de Werelderfgoed commissie van UNESCO bijeen in Doha, Qatar, om de status van bedreigde Werelderfgoederen te bespreken zoals Virunga, maar ook Great Barrier Reef in Australië.
Bron: Wereld Natuur Fonds

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.