Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke vrijdag vanaf 19.50u opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Brexit: Gevolgen voor natuur en milieu?

4 jul 2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
europese_vlag_groen_02.jpg
In zowel het Verenigd Koninkrijk als de rest van Europa hebben natuur- en milieuorganisaties teleurgesteld gereageerd op de uitkomst van het Britse EU referendum. Met een kleine meerderheid stemden de Britse kiezers voor het verlaten van de EU, een beslissing die in ieder geval veel onzekerheden en risico’s met zich meebrengt. Maar wat betekent de Brexit precies voor natuur, milieu en klimaat?
Mogelijke gevolgen
De precieze gevolgen zijn moeilijk te voorspellen, maar de voortekenen zijn niet bepaald gunstig. Ruim veertig jaar aan onderlinge afspraken over natuur milieu en duurzaamheid met onze buren staan op losse schroeven. Patrick Nuvelstijn, medewerker Europese zaken bij Natuurmonumenten, analyseert de gevolgen van het uittreden van de Britten uit de Europese Unie voor de natuur en het milieu. Voor natuurbeheerders in Nederland betekent het in ieder geval dat de samenwerking lastiger zal worden. Waar tot nu toe samenwerking door de EU werd beloond, in het geval bij natuurbeheer door het LIFE-programma en bij kennisuitwisseling door het Leonardo programma, zal dit in de toekomst waarschijnlijk niet meer aan de orde zijn.
Langs elkaar heen werken
Daarnaast is het de vraag of de Britten de Europese natuurbeschermingsregels bij het grofvuil zullen zetten en zelf wat gaan verzinnen. Als dat zo is, zullen we niet meer dezelfde taal spreken, dezelfde begrippen, monitoring en methode’s hanteren. Kortom, het wordt moeilijker om aansluiting bij elkaar te vinden. Daar waar we gemeenschappelijke, aan elkaar grenzende natuurgebieden hebben, zoals de Doggersbank, klemt dit te meer. Dit gaat niet alleen over natuurbeleid maar ook over het visserijbeleid. Ook voor soorten als de kleine zwaan die zowel in het Verenigd Koninkrijk als in Nederland overwinteren wordt het onzeker, handhaven de Britten de strikte bescherming van deze prachtige vogels of niet?
Lees het volledige bericht op Naturetoday

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar