Orchideeën zijn veelal kwetsbare planten. Ze zijn gebonden aan stabiele overgangssituaties tussen verschillende milieuomstandigheden. Veranderingen daarin, bijvoorbeeld door wijzigingen in de grondwaterstand kunnen al snel leiden tot het verdwijnen van de soort. Met veel orchideeën gaat het dan ook niet zo goed. Gelukkig zijn er in ons land ook een paar soorten die minder kritisch zijn. Brede wespenorchis is er zo een.
Brede wespenorchis is op het eerste gezicht een weinig opvallende orchidee. De plant heeft een bloeiwijze met naar beneden gerichte bloemen die van buiten geelgroen zijn. Van dichterbij bekeken blijkt de binnenzijde van de bloem kleurrijker. Het voorste deel is rozerood en achterin zien we heldergele meeldraden. De lange eironde tot lancetvormige bladen staan verspreid aan de stengel en zijn donkergroen met duidelijke parallele nerven. De grootte van de plant is afhankelijk van zijn standplaats, maar kan oplopen tot zo’n 60 centimeter.
Terwijl de meeste soorten orchideeënin ons land met name in natuurgebieden voorkomen, is brede wespenorchis te kenmerken als een soort die vooral in het stedelijk groen te vinden is. Een stadse orchidee dus, die het in stadsparken, bosaanplant en bermen goed doet. Opmerkelijk goed zelfs in de weinig soortenrijke ‘onderhoudsvriendelijke’ beplanting langs wegen en op bedrijventerreinen. Daar zijn soms grote aantallen te vinden zoals ook weer uit recente meldingen blijkt. Brede wespenorchis is een laatbloeiende soort, die in de maanden juli en augustus bloeit. Dit jaar zijn veel van de planten op dit moment al grotendeels uitgebloeid. Waar dat nog niet het geval is, valt vaak goed te zien dat de bloei van onder naar boven plaatsvindt. Onderaan de bloeiwijze zijn al goed ontwikkelde zaaddozen te vinden, terwijl meer naar boven uitgebloeide, en in de top nog verse bloemen te zien zijn.
Kijk voor meer informatie over orchideeën op de website van FLORON en van de Werkgroep Europese Orchideeën.