Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brede steun verbod op houden beschermde vogels

  •  
19-06-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
velduil_kasteelheertje.jpg
De petitie tegen het  houden en/of fokken van beschermde roofvogels en uilen is ondertekend door ruim 7.000 personen en instanties. Initiatiefneemsters Hansje Hardenberg en Anneke Heijblok zijn blij met deze brede steun tegen het commerciële gebruik van vogels. Onder meer Vogelbescherming Nederland, Natuurmonumenten en tientallen Vogelwerkgroepen ondersteunen de petitie. Demissionair staatssecretaris Bleker zal de petitie donderdag 21 juni in ontvangst nemen.  
Marktplaats
De aanleiding voor het starten van de petitie is de schrikbarende toename van het verhandelen van roofvogels via websites als Marktplaats en de snelle toename van het aantal roofvogel- en uilenshows.  
Illegale handel
Op Marktplaats zie je bijvoorbeeld kerkuilen al worden aangeboden voor enkele tientallen euro’s. Arenden brengen soms vele duizenden euro’s op. Ook roofvogel- en uilenshows kennen vele nadelen: ze bevorderen de wens van particulieren zelf een roofvogel of uil te bezitten, ze leiden tot illegale handel, tot het houden van vogels onder zeer dieronvriendelijke omstandigheden, tot fokken met hybridisatie en tot faunavervalsing.
Wetgeving
De initiatiefneemsters kunnen de toename van deze misstanden over de afgelopen tien jaar niet los zien van de wijziging in de wetgeving rondom deze dieren. Sinds het 'Vergy arrest' is het aantal afgegeven EG-certificaten toegenomen met minstens een factor 10 in de periode 2000- 2009. In de petitie vragen de initiatiefneemsters de staatssecretaris nu dan ook om de wetgeving te veranderen. In principe willen Hardenberg en Heijblok dat het houden en fokken van (inheemse) beschermde roofvogels wordt verboden (op een enkele uitzondering na, zoals dierentuinen en valkeniers).
Nesten geplunderd
Er is goede hoop dat er een wijziging kan komen omdat de nadelen steeds duidelijker worden. Inheemse soorten vermengen met uitheemse soorten. Veel vogels weten te ontsnappen en sterven vervolgens omdat ze niet in het wild kunnen overleven. Daarnaast worden nesten van roofvogels geplunderd om de jongen daarna te verhandelen. Bovendien vinden Hardenberg en Heijblok dat roofvogels niet vast moeten zitten aan een ketting in een klein hokje, maar vrij in de natuur moeten rondvliegen! De staatssecretaris zal donderdag 21 juni om 13:00 op Het Plein in Den Haag de petitie in ontvangst nemen.
Bron: Anneke Heijblok
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.