Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brede steun in kamer voor extra geld Aanvalsplan Grutto

  •  
12-02-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
grutto

© grutto, fotograaf: Webmriet

Een grote meerderheid in de kamer heeft gisteren een motie gesteund waarin minister Schouten wordt gevraagd binnen zes weken aan te geven hoe zij het Aanvalsplan Grutto denkt te realiseren. Het ontbreekt aan structurele financiering voor de uitvoering van het plan.

Aanvalsplan Grutto

Het Aanvalsplan is een initiatief van Pieter Winsemius (oud-minister van VROM), It Fryske Gea, de Friese Milieu Federatie en Vogelbescherming Nederland en is met inbreng van zes weidevogelprovincies opgesteld. Het Aanvalsplan richt zich op het redden van de weidevogels in Nederland in combinatie met een fatsoenlijk inkomen voor boeren die het plan helpen uitvoeren. Het plan werd vorig jaar aangeboden aan minister Schouten en de Tweede Kamer. Zowel de minister als de Kamer omarmden het plan.

Geen structurele financiering

De minister heeft echter geen structurele financiering toegezegd. Zonder financiering is het plan niet uitvoerbaar. De motie voor uitvoering van het plan en bijhorende financiering werd gesteund door VVD, CU, CDA, D66, GL, PvdA en SP. De initiatiefnemers van het Aanvalsplan Grutto zijn blij met de breed gesteunde motie en roepen de minister op de motie uit te voeren. Het kabinet is weliswaar demissionair, maar de achteruitgang van de weidevogels is dermate dramatisch dat maatregelen niet kunnen wachten.

Zij vrezen anders dat de grutto en andere weidevogels wel eens uit Nederland zouden kunnen verdwijnen, terwijl de grutto onze nationale vogel is en Nederland voor weidevogels een internationale verantwoordelijkheid heeft.
Bron: Vogelbescherming Nederland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.