Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brede natuurbrug over A2 met 'natte route'

  •  
28-04-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_107177.jpg
De eerste natuurbrug van Zuid-Nederland – over de A2 tussen Best en Boxtel – is afgelopen zaterdag officieel geopend door minister Peijs van Verkeer en Waterstaat. De aanleg kostte ruim 9 miljoen euro.
Natuurbrug Het Groene Woud is met een 52 meter brede overgang de grootste ecologische verbinding in Nederland. De brug vormt een belangrijke verbindende schakel in het toekomstige Nationaal Landschap Het Groene Woud. Reeën, dassen, marters, kleine zoogdieren, amfibieën en zelfs grote grazers krijgen door de natuurbrug veel meer leefruimte. De A2 vormt niet langer een onneembare hindernis.
De brug is niet alleen in omvang, maar ook technisch bijzonder. Liggen ecoducten normaliter op dezelfde hoogte als het omringend gebied en duikt de ingesneden snelweg er onderdoor, in Brabant is de situatie omgekeerd. De snelweg ligt hier op maaiveldniveau en het ecoduct is in de vorm van een betonnen viaduct omhoog gebracht.
Vanwege de drassige omgeving zou een droge overbrugging van de snelweg veel dieren van de overstap weerhouden, met name amfibieën zoals de Kamsalamander. Daarom is besloten op de natuurbrug een kunstmatige grondwaterspiegel aan te brengen, met enkele waterpoelen in de naastgelegen hellingbanen.
De extra brede brug biedt bovendien meer mogelijkheden om aparte zones voor verschillende diersoorten aan te leggen. Door aan beide langszijden aarden wallen zijn aan te brengen, is er bijna niets meer merkbaar van de licht- en geluidsoverlast die het wegverkeer oplevert.
De nieuwe natuurbrug krijgt overigens ook kritiek. SP-statenlid M. van Boxtel vindt dat de brug een fuik is voor het overstekend wild. Vlakbij bevinden zich namelijk verschillende jachthutten van waaruit op het wild kan worden gejaagd.
Een woordvoerder van de stichting Het Noordbrabants Landschap bestempelt de opmerkingen van de SP als volstrekte onzin. De hutten zijn volgens hem niet meer in gebruik. `Wat er nu nog staat, is iets uit het verleden. Ter plaatse is of wordt de jacht helemaal beëindigd."

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.