Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brazilië stroopt mouwen op voor klimaat

  •  
28-09-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
saudade-1312332.jpg
Brazilië gaat de komende jaren werken aan een flinke verbetering van het klimaat. Het op vier na grootste land ter wereld wil zijn uitstoot van broeikasgassen in 2025 met liefst 37 procent hebben teruggebracht ten opzichte van het niveau in 2005. President Dilma Rousseff heeft dat doel zondag gesteld in New York, bij een VN-top over duurzame ontwikkeling.
Rousseff gaf te kennen naast het terugdringen van de broeikasgassen ook de illegale houtkap aan te pakken. In 2030 moet dat nergens meer voorkomen in het Zuid-Amerikaanse land. Op de lange termijn wil Brazilië bovendien helemaal geen kolen, olie en gas meer gebruiken. Dat punt moet voor het eind van deze eeuw zijn bereikt. Het land sprak daarnaast de hoop uit dat de reductie van broeikasgassen in 2030 op 43 procent ligt.
De belofte van Brazilië is een belangrijke met het oog op de klimaattop van de Verenigde Naties, die van 30 november tot 11 december wordt gehouden in Parijs. Daar proberen 190 landen een verdrag te sluiten waarin maatregelen staan om de uitstoot van broeikasgassen wereldwijd tegen te gaan. Brazilië vervult als opkomende markt tussen de ontwikkelings- en industrielanden een sleutelrol binnen die onderhandelingen.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.