NPO
Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Braziliaanse wesp eet kop van vogeltje

13 okt 2020
  •  
leestijd 1 minuten

Een wesp in Brazilië heeft een jong vogeltje aangevallen, gedood en daarna zijn kop opgegeten. Dat ontdekten onderzoekers van de Wageningen University & Research tijdens hun onderzoek daar. Ze zagen de aanval op een camera bij een nestkast. De fatale strijd tussen wesp en babyvogel duurde meer dan een half uur.

Het vogeltje, een witsterdikbekje, was een paar dagen oud. De twee andere baby'tjes in zijn nest waren al dood. Het is niet bekend waaraan zij zijn overleden. De geur van de overschotten heeft misschien de wesp aangetrokken. Die stortte zich vervolgens op het derde vogeltje, toen de ouders even weg waren.

De wesp is de Agelaia pallipes, die voorkomt tussen Costa Rica en Argentinië en die bekendstaat om zijn agressieve gedrag. Onderzoekers wisten al dat de wesp onder meer krekels, motten, vliegen en rottend vlees van dode dieren eet, maar het was nog niet bekend dat ze ook vogels nuttigen.

Bron: ANP

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.