Vroege Vogels

Brandweer plaatst extra watervoorraad rond natuurgebieden

  •  
11-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
387 keer bekeken
  •  
duinen

Duinen

© Ruben Smit

Brandweerkorpsen in het hele land hebben op strategische plekken bij bossen, duinen en hei extra wagens met een watervoorraad geplaatst, omdat de natuur gortdroog is. In de Veiligheidsregio Kennemerland hebben die wagens elk een voorraad van 50.000 liter water aan boord, zegt brandweerbevelvoerder Maurice Dorsman. Daardoor is er direct bluswater voorhanden, als er ergens een natuurbrand uitbreekt.

Alarmfase

Voor heel Nederland geldt op dit moment de hoogste alarmfase als het gaat om natuurbranden. Het is weken erg droog en het waait flink. Voor de komende twee weken wordt geen regen van betekenis voorzien. De brandweer roept mensen op om direct alarm te slaan als ze ergens in de natuur rook en/of vuur zien of ruiken. "En natuurlijk zelf ook niet barbecueën, vuurkorven aansteken of roken in de natuur", aldus Dorsman. Uit onderzoek is bekend dat veruit de meeste natuurbranden ontstaan door menselijk handelen. Op Texel geldt sinds woensdag een verbod op roken binnen 30 meter afstand van de duinen.

Blushelicopters

Boven de Veluwe vliegt nu dagelijks een patrouillevliegtuig met een brandweerverkenner aan boord. Die speurt naar signalen van mogelijke brand. Brandweerkorpsen in moeilijk bereikbare gebieden, zoals de bossen en de duinen, beschikken over speciale voertuigen die op ruw terrein kunnen rijden. Nu het risico op natuurbrand groot is rukt de brandweer met meer eenheden dan normaal uit naar een vermoedelijke brandhaard. Dorsman: "Onze slagkracht is zo groot mogelijk. En als het nodig is kunnen we andere regio's en zelfs de blushelikopters van Defensie te hulp roepen."

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.