Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Brandweer druk met bestrijden natuurbranden

26 apr 2011
  •  
leestijd 2 minuten
bosbrand_09.jpg
Diverse natuurbranden teisterden Nederland tijdens de Paasdagen. De grootste brand woedde maandag in het natuurgebied Fochteloërveen op de grens van Drenthe en Friesland. Tussen de 50 en 100 hectare natuur ging in vlammen op. De brand was maandagmiddag vrijwel onder controle, aldus de brandweer.
De brandweer in Drenthe houdt rekening met nieuwe natuurbranden in de komende dagen, maar maakt zich geen zorgen om de mankracht. ,,Zelf hebben wij nog leden van de vrijwillige brandweer achter de hand en indien noodzakelijk zullen wij ook niet schromen buurregio's om hulp te vragen'', aldus de operationeel leider.
Ook in de duinen bij Bergen aan Zee heeft maandagmorgen korte tijd brand gewoed. De brandweer had het vuur snel onder controle. Een stuk duin van 100 bij 50 meter is door het vuur aangetast. Ook zondagmorgen was er een kleine brand in de duinen bij Bergen. Politie, brandweer en bewoners zijn zeer alert vanwege de vele branden die sinds 2009 hebben gewoed in de duinen van Bergen en Schoorl. De autoriteiten gaan ervan uit dat een of meerdere pyromanen actief zijn. Er is nog niemand opgepakt, ondanks het verscherpte toezicht.
In nationaal park de Meinweg bij Roermond is maandagochtend een brand opgelaaid die de brandweer zondagavond onder controle dacht te hebben. De brandhaard was voor de wagens niet bereikbaar. De brandweerlieden moesten hun slangen tot in het bosgebied uitrollen. Door snel in te grijpen was de brandweer het vuur binnen anderhalf uur meester.
Het gevaar voor nieuwe branden is nog niet geweken. In Limburg, Utrecht en delen van Noord-Brabant is de zogenoemde code rood van kracht. Dat betekent dat het extreem droog is en dat er een grote kans is op natuurbranden. Barbecueën en het verbranden van tuinafval zijn in deze gebieden verboden.
Bron: ANP
Nieuw: liken

Klik op het hartje als je dit een interessant onderwerp vindt en wij laten je hier meer van zien.

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.