Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brandweer druk met bestrijden natuurbranden

  •  
26-04-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bosbrand_09.jpg
Diverse natuurbranden teisterden Nederland tijdens de Paasdagen. De grootste brand woedde maandag in het natuurgebied Fochteloërveen op de grens van Drenthe en Friesland. Tussen de 50 en 100 hectare natuur ging in vlammen op. De brand was maandagmiddag vrijwel onder controle, aldus de brandweer.
De brandweer in Drenthe houdt rekening met nieuwe natuurbranden in de komende dagen, maar maakt zich geen zorgen om de mankracht. ,,Zelf hebben wij nog leden van de vrijwillige brandweer achter de hand en indien noodzakelijk zullen wij ook niet schromen buurregio's om hulp te vragen'', aldus de operationeel leider.
Ook in de duinen bij Bergen aan Zee heeft maandagmorgen korte tijd brand gewoed. De brandweer had het vuur snel onder controle. Een stuk duin van 100 bij 50 meter is door het vuur aangetast. Ook zondagmorgen was er een kleine brand in de duinen bij Bergen. Politie, brandweer en bewoners zijn zeer alert vanwege de vele branden die sinds 2009 hebben gewoed in de duinen van Bergen en Schoorl. De autoriteiten gaan ervan uit dat een of meerdere pyromanen actief zijn. Er is nog niemand opgepakt, ondanks het verscherpte toezicht.
In nationaal park de Meinweg bij Roermond is maandagochtend een brand opgelaaid die de brandweer zondagavond onder controle dacht te hebben. De brandhaard was voor de wagens niet bereikbaar. De brandweerlieden moesten hun slangen tot in het bosgebied uitrollen. Door snel in te grijpen was de brandweer het vuur binnen anderhalf uur meester.
Het gevaar voor nieuwe branden is nog niet geweken. In Limburg, Utrecht en delen van Noord-Brabant is de zogenoemde code rood van kracht. Dat betekent dat het extreem droog is en dat er een grote kans is op natuurbranden. Barbecueën en het verbranden van tuinafval zijn in deze gebieden verboden.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - natuur
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.