De regen die over het land trekt heeft de droogteproblemen in de natuur grotendeels verholpen. Het natuurbrandgevaar is geweken en de gewassen kunnen weer even vooruit. Doordat de regen valt over een lange periode kan het vocht goed in de bodem dringen, meldt Weeronline.
Lange regenval is effectief
De meeste regen, 30 tot 40 millimeter, viel tot dusver in Zeeland, het zuiden van Zuid-Holland en het westen van Noord-Brabant. Juist daar was nog sprake van ernstige droogte. De laatste weken vielen lokaal al stevige onweersbuien, waarbij maandhoeveelheden regen vielen in anderhalf uur tijd. Toch had de natuur er weinig aan, omdat de bodem zo veel water in korte tijd niet kan verwerken. Het grootste deel van het regenwater kwam dan ook direct terecht in sloten of in het riool. Urenlange regenval, zoals woensdag, is veel effectiever.
Branden in USA nemen af
Ook de bosbranden in Californië zijn verder ingedamd. Koelere, vochtige lucht vanuit zee is de blusteams in sommige regio's aan de Amerikaanse westkust te hulp gekomen, berichtte de Los Angeles Times woensdag. Een sinds het weekeinde woedende brand in de buurt van Santa Barbara was volgens de autoriteiten voor bijna de helft onder controle.
Ook in het district Butte County in Noord-Californië, waar duizenden mensen voor de vlammen op de vlucht sloegen, is de situatie verbeterd. De meeste inwoners mochten naar hun huizen terugkeren. Maar tientallen huizen zijn daar door de branden verwoest.