Brandganzen op avontuur
• 03-10-2011
• leestijd 1 minuten
© Brandgans
Het trekgedrag van de brandganzen is in de afgelopen tientallen jaren sterk veranderd. Niet alleen vertrekken ze nu ruim een maand later, er heeft zich ook een deel gevestigd in Nederland en langs de trekroute die niet of nauwelijk migreren. Rudy Jonker promoveerde op dit onderwerp aan de Universiteit van Wageningen.
Brandganzen
Een deel van alle brandganzen overwintert in Nederland en broedt in Siberië. In de afgelopen 20 tot 30 jaar is dit vaste patroon door de jonge ganzen doorbroken. Brandganzen kennen een cultuur waarin de ouders het trekgedrag overbrengen op hun kinderen. Ze gaan samen op weg naar Siberië en gaan daar uit elkaar. Nu gebeurt dat al vóór ze op weg gaan.
Voor de jonge brandganzen een goed moment om hun vleugels uit te slaan en op avontuur te gaan.
Dit kan de verschillende broedplaatsen verklaren die langs de trekroute, en ook in Nederland, zijn ontstaan.
Zeearend
Het niet-migreren van de brandganzen kan te maken hebben met de aanwezigheid van roofvogels, zoals de zeearend. Waren die er in de jaren ‘60 nog nauwelijks vanwege een vergiftiging, nu zijn ze weer volop aanwezig en maken ze de reis naar het noorden voor de brandgans des te gevaarlijker. Vooral de angst voor deze dieren zou effect hebben op de brandganzentrek.
Bron: Waddenvereniging