Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brandgans, brakke kwel, klimaatfluitist, moestuin en alle overige onderwerpen

  •  
14-03-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
967 keer bekeken
  •  
brandgans

© Fotograaf: ekster

Luister de overige reportages en interviews uit de uitzending van 14 maart 2021 terug op de volgende startpunten:

00:00 - Muzikant en klimaatactivist
14:50 - Moestuin op de schop
24:42 - Wat hoor ik daar?
31:20 - Brandgans in Oost-China
37:10 - Nieuwe aanpak tegen brakke kwel
45:40 - Fenolijn 

Muzikant en klimaatactivist

Zondag wordt er op verschillende plekken gedemonstreerd voor een beter klimaatbeleid. Een van de deelnemers is fluitist en dirigent Vera Hofman. Toen zij een jaar geleden door corona zonder werk kwam te zitten besloot zij zich in te zetten voor de natuur. Met haar podcastserie Walk en talk stelt zij tientallen mensen de vraag: Hoe maak jij de wereld een stukje mooier?  Kijk hier voor meer informatie over de podcast.
Muzikant en klimaatactivist Vera Hofman

Vera Hofman is fluitist en dirigent, maar sinds corona ook klimaatactivist

© Jeannette Parramore

Brandgans in Oost-China

Dat brandganzen zich steeds verder verspreiden op zoek naar nieuwe broedgebieden was wel bekend. Maar dat een mannetje uit Goeree  Overflakkee nu ook is gezien in Oost-China, daar keken vogelaars toch wel van op. Hoe komt hij daar terecht?  Tijdens de uitzending van Vroege Vogels TV rond het meer Krammer Volkerak was Menno Bentveld bij het ringen van brandganzen op Goeree-Overflakkee. De gans die in Oost-China is waargenomen, blijkt tijdens dit interview geringd te zijn. Het eerste deel van dit onderwerp start in het onderstaande filmpje rond 19:35 en tweede deel begint op 24:08.

Nieuwe aanpak tegen brakke kwel

In de Horstermeer komt dag in dag uit een enorme hoop brak water uit de diepe bodem omhoog. Dat wordt nu nog met nog veel meer zoetwater weggespoeld. Die aanpak is niet langer houdbaar, zeggen hydrologen van Waternet. Ze komen daarom met een bijzondere, nieuwe aanpak: maak er drinkwater van!
Grondboor (c) Rob Buiter

Moestuin op de schop

Naast de uitzendplek van Vroege Vogels aan het Naardermeer ligt al jaren een flinke moestuin. Beheerder Maria Fennis gooit het dit jaar over een andere boeg. Ze heeft de permacultuur geïntroduceerd in de moestuin. Dit betekent ondermeer dat er meer verschillende gewassen door elkaar komen te staan. Waarom ze dat doet en hoe deze permacultuur werkt hoor je zondag.
Menno in moestuin

© Menno in moestuin bij Stadzigt

Fenolijn 035-6711338

Zingende tjiftjaffen, bloeiende sleedoorns, de eerste grutto’s en nijlganzen met jongen zijn de afgelopen week ingesproken op het antwoordapparaat van de natuur. Verder een bijzondere ontmoeting met een wezel en we leren wat de ontdekking van klein hoefblad met je kan doen.

Wil je zelf een eersteling of laatsteling doorgeven, of een hele bijzondere waarneming spreek dan de Vroege Vogels fenolijn in (het nummer is 035-6711338).

Kijk hier voor meer informatie over de fenolijn.
wezel_marcoverbove.jpg

Wezel

© Wezel gefotografeerd door marcoverbove

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.