Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brandbestendige roofvogels

  •  
23-04-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
cooperssperwer_ilsproat.jpg

© Foto: Ilsproat (Creative Commons)

De dubieuze eer van meest vervuilde wilde vogel ter wereld gaat naar een Coopers sperwer ( Accipiter cooperii ) die bestudeerd is in de buurt van Vancouver. Canadese onderzoekers bekeken de levers van verschillende dode roofvogels, en ontdekten bij de Coopers sperwer ongekend hoge hoeveelheden van de chemische verbinding PBDE.
Brandvertrager
De onderzoekers analyseerden naast dode roofvogels uit de buurt van Vancouver ook exemplaren in enkele Californische steden en op een stortplaats voor elektronisch afval in China. Deze plekken werden speciaal gekozen omdat daar nog veel PBDE’s te vinden zijn. PBDE’s zijn een verbinding van chemicaliën die vroeger veel in huishoudelijke apparatuur, textiel en meubels gebruikt werden als brandvertrager. Tegenwoordig zijn veel PBDE’s verboden, omdat ze schadelijk zijn voor het milieu en gezondheid.
Vervuild eten
Toch krijgen nog veel wilde dieren PBDE’s binnen. Spreeuwen bijvoorbeeld, een favoriete prooi van onder meer de Coopers sperwer, nestelen op plekken waar nog veel PBDE’s te vinden zijn, zoals vuilstortplaaten. Door de vervuilde spreeuwen op te eten, krijgen de roofdieren de schadelijke stoffen binnen. Zo de meest vervuilde Coopers sperwer 196 PBDE-deeltjes per miljoen. Ter vergelijking: in moedermelk zitten 0,096 PBDE-deeltjes per miljoen.
‘Groene stad’
Dat uitgerekend de meest vervuilde vogel in Vancouver is gevonden, en niet in Californië of China, mag op z’n minst bijzonder worden genoemd. De stad profileert zich graag als ‘groene stad’. Het aantal PBDE’s in de omgeving van Vancouver is wel aan het afnemen. Reigers en aalscholvers in de regio hebben steeds minder PBDE’s in hun lichaam.
Bron: EurekAlert!
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.