Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brameninvasie op Nederlandse kust

  •  
08-12-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
braam.jpg
Normaal leeft de braam op meer dan honderd meter diepte en blijft deze inktvis en kreeftachtige etende roofvis uit het zicht van de mens. Ecomare rept zondag echter van een invasie op de Nederlandse kust.
Verzorger Salko de Wolf vond dit weekeinde zeventien van deze ongeveer 50 centimeter grote oceaanvissen op Texel. Ook elders spoelden de afgelopen tijd bramen aan. En dat is opmerkelijk, want volgens Ecomare vond de laatste brameninvasie plaats in 1976, toen er in een jaar tijd 107 werden gevonden.
De forse vis met opvallend grote borstvinnen komt voor in de noordelijke Atlantische Oceaan en paart ter hoogte van Portugal. Op zoek naar voedsel trekken ze op tot de Noorse kust, maar door ongunstige weersomstandigheden belanden ze in november-december soms in te koud en ondiep water. Daardoor landen ze vervolgens hulpeloos op de kust, soms nog levend.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.