Vroege Vogels

Brabantse gemeenten laks met controles veeboer

  •  
12-09-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Veevervoertruck

© Bron: Eyes on Animals

Plattelandsgemeenten in Brabant controleren onvoldoende bij veehouders en treden niet adequaat op als de regels worden overtreden. Dit blijkt uit een steekproef van de provincie Noord-Brabant.

In overtreding

In twaalf van de vijftien gemeenten waren veehouderijen in overtreding. De boeren hadden bijvoorbeeld meer dieren dan is toegestaan of de uitstaat van ammoniak en fijnstof uit de stallen was te hoog. In zes gemeenten was de ammoniakuitstoot gestegen omdat er meer vee werd gehouden dan volgens de vergunning was toegestaan.
Bovendien is het aantal controles dat gemeenten uitvoert lager dan beloofd. In een enkel geval was het dertien jaar geleden dat een veehouderij was bezocht en gecontroleerd.

Gevaren volksgezondheid

De aanleiding voor de steekproef is de groeiende onrust over de gevaren van de intensieve veehouderij voor de gezondheid. De conclusie van de steekproef is dat het toezicht geen hoge prioriteit heeft bij de gemeenten. De provincie Noord-Brabant is bang dat gemeenten onvoldoende kennis en mankracht hebben om de controles goed uit te voeren. Daarom overweegt de provincie om het budget voor toezicht te verhogen.
Bron: ANP

Meer over:

veehouder, brabant, vee
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.