De otter staat op het punt om de Brabant in te trekken. Samen met onder meer ARK Natuurontwikkeling willen de gemeenten Oss en ’s-Hertogenbosch Brabant 'ottervriendelijk' maken. Tegelijkertijd moet Natuurnetwerk Brabant (NNB) zo geschikt mogelijk worden gemaakt voor andere marterachtigen, als boommarter en bunzing. Project ‘Welkom otter‘ van ARK Natuurontwikkeling heeft als doel om mensen en omgeving voor te bereiden op de komst van de otter.
Otter in Brabant
De otter is een viseter en dus afhankelijk van water. De soort vormt een belangrijke schakel in een goed functionerend ecosysteem en staat symbool voor een goede waterkwaliteit en gezonde natuur. In Nederland leven ongeveer 275 otters. Het merendeel daarvan leeft in de Weerribben-Wieden in Overijssel, maar er leven ook otters dichter bij de provincie Noord-Brabant.
De verwachting is dat ze snel hun opwachting in Brabant maken vanuit Gelderse natuurgebieden als Gelderse Poort en Rijnstrangen. Er gaan zelfs geluiden dat er al otters zijn gesignaleerd langs de Maas. De natuurgebieden rond ‘s-Hertogenbosch vormen samen De Groene Delta en hebben hele goede papieren als leefgebied voor de otter. Dit gebied kan ook fungeren als een poort naar de beken de Dommel en de Aa en als verbinding naar andere natuurgebieden in de regio.
Knelpunten voor otter in kaart
Omdat otters zich via rivieren en beken over Nederland verspreiden naar andere waterrijke natuurgebieden, worden momenteel de mogelijke knelpunten voor een veilige migratie van de otter in de regio Brabant in beeld gebracht.
Tekst: Frank Zanderink ARK Natuurontwikkeling
Bron:
Nature Today