Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Brabant dwingt boeren tot meer duurzaamheid

  •  
01-07-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
koeien_63.jpg

© Koeien in Brabant. Fotograaf: 11april

Brabantse boeren in de omgeving van kwetsbare natuurgebieden mogen alleen nog uitbreiden als dat niet leidt tot extra uitstoot van stikstof. Met die maatregel wil de provincie Noord-Brabant de natuur beter beschermen tegen schade door te hoge concentraties stikstof, die vooral van veehouderijen komen.
De strengere regels gaan woensdag per direct in. De provincie heeft er bewust vooraf niets over gezegd, uit vrees dat een aankondiging zou leiden tot honderden vergunningaanvragen onder het oude regime. Dat gebeurde in het verleden ook al eens toen Brabant normen voor agrariërs opschroefde.
Specifiek gelden de nieuwe stikstofnormen voor de omgeving van de vier zogeheten Natura 2000-gebieden die het meest kwetsbaar zijn en het ook het zwaarst te verduren hebben door nabijgelegen bedrijven. Het gaat onder meer om de Kampina, de Oisterwijkse Bossen en Vennen en de Stabrechtse Heide.
Brabant kan de maatregelen nemen, doordat provincies van het Rijk nieuwe bevoegdheden hebben gekregen om de te hoge uitstoot van stikstof terug te dringen. Volgens het provinciebestuur zullen de regels boeren die willen uitbreiden nopen tot innovatieve oplossingen. ,,Deze maatregelen zullen de transitie naar zorgvuldige veehouderij versnellen'', aldus gedeputeerde Anne-Marie Spierings (agrarische ontwikkeling).
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.