Vroege Vogels

BP probeert opnieuw lek te dichten

  •    •  
02-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Untitled-3_01.jpg
Ingenieurs van olieconcern BP proberen dinsdag met een nieuwe techniek het olielek in de Golf van Mexico te dichten.
Op circa 1500 meter diepte wordt een spuitkolom afgezaagd. Daarop zal een kap gemonteerd worden en de olie wordt dan via een leiding per schip afgevoerd. De operatie is riskant, omdat er circa 20 procent meer olie uit het lek zal spuiten tijdens het zagen. Alleen het zagen neemt mogelijk al 24 tot 36 uur in beslag. De VS hebben onder meer hulp van Nederland ingeroepen om de olieramp aan te pakken, voordat het orkaanseizoen begint.
De Amerikaanse minister Eric Holder van Justitie liet dinsdag weten dat de VS een civiel- en een strafrechtelijk onderzoek hebben ingesteld naar de grootste olieramp uit de Amerikaanse geschiedenis. President Barack Obama had eerder op de dag al gesproken over mogelijke strafrechtelijke vervolging. ,,Als onze wetten zijn geschonden die tot deze dood en destructie hebben geleid, is het mijn plechtige belofte dat we diegenen voor het gerecht zullen brengen die verantwoordelijk zijn'', zei de president.
De gigantische olielekkage ontstond anderhalve maand geleden na het exploderen en zinken van het olieplatform Deepwater Horizon, dat door BP was gehuurd. Er zijn meerdere pogingen met verschillende technieken gedaan om het lek te dichten, maar tevergeefs.
De Britse oliemaatschappij BP wordt in eerste instantie verantwoordelijk gehouden voor de ramp. De kosten voor het bedrijf zijn inmiddels opgelopen tot omgerekend 800 miljoen euro.
Bron: ANP

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.