Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

"Boycot druiven Super de Boer"

  •  
09-12-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_64752.jpg
Milieudefensie deelt een rode kaart uit en roept de klanten van Super de Boer op om geen druiven te kopen in de supermarkt. In strijd met de Warenwet verkoopt deze grote keten druiven met teveel landbouwgif. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd door onderzoeksinstituut TNO. Dit najaar gaf de milieuorganisatie samen met ruim 36.000 consumenten al de gele kaart aan Albert Heijn, C1000 en Super de Boer. Nu blijkt dat met name Super de Boer deze waarschuwing in de wind heeft geslagen: in tachtig procent van de onderzochte druiven zat meer gif dan wettelijk is toegestaan.
Milieudefensie roept consumenten op deze keten nu de rode
kaart te geven en er tot en met 18 december de druiven te boycotten.
Op vier van de vijf monsters trof TNO meer gif aan dan volgens de
wettelijke normen is toegestaan, met in totaal maar liefst elf
wetsovertredingen. 'Dit is de zoveelste keer dat Super de Boer de
consument niet serieus neemt. We roepen daarom iedereen op om de druiven van deze supermarkt tot en met volgende week zaterdag te laten liggen. Landbouwgif is schadelijk voor de gezondheid en het milieu. Klanten moeten kunnen vertrouwen wat er op de schappen ligt,' aldus directeur Vera Dalm van Milieudefensie. Ook bij Albert Heijn en C1000 zijn wetsovertredingen gevonden, maar de overtredingen bij Super de Boer staken er bovenuit.
Naast de overtredingen van de Warenwet is met name het grote aantal verschillende bestrijdingsmiddelen dat is aangetroffen verontrustend. Vier van de vijf onderzochte filialen van Super de Boer verkochten druiventrossen met maar liefst acht of meer verschillende soorten landbouwgif. Bij de huidige risicobeoordeling van bestrijdingsmiddelen gaat men uit van het mogelijke gevaar van slechts één stof en doet men alsof de rest van de wereld uit Spa Blauw bestaat.
De Gezondheidsraad heeft dit jaar nog benadrukt dat juist de combinatie van meerdere gifstoffen een risico kan vormen, met name voor kleine kinderen. Ook de aanwezigheid van procymidon is zorgelijk. Kleine hoeveelheden van dit gif zouden al tot verstoringen van hormoonsysteem kunnen leiden.

Meer over:

nieuws - milieu
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor