Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bovenstebeste bermbeheerder 2022: Jaap Mekel

  •  
14-08-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1678 keer bekeken
  •  
Jaap Mekel

© Merlijn Schneiders

Hij is enorm trots op zn titel van bovenste beste bermbeheerder 2022, Jaap Mekel. En niet voor zijn ego, maar door middel van deze titel hoopt hij zijn manier van maaien wijd te kunnen verspreiden. Want het uitdragen van zijn boodschap: " maai elke maand een beetje" die moet nog doordringen tot alle mede-maaiers in het land.

Mekelogisch

Jaap Mekel ontwikkelde het zogenaamde ‘Mekelogische’ groenbeheer . Met zijn ruim 30 jaar ervaring ontwikkelde hij een maaibeheer dat gebaseerd is op het nabootsen van natuurlijk beheer. Hij weet precies hoe je biodiversiteit kunt vergroten door een juist maaibeleid. Zo maait hij gefaseerd en kleinschalig. Maait hij alle soorten vegetatie, dus ook dat aan de slootrand, maait hij met de gradient mee en voert hij de gewassen snel af.

Maai mei niet

Dat er stemmen opgingen om in mei niet te maaien, dat is niet iets waar Jaap Mekel achter staat. "Als je in mei niet maait en je gaat meteen in juni maaien dan help je de biodiversiteit niet. Je kunt beter elke maand een beetje maaien, dus ook in mei een beetje. Het doel is voor mij dat je in september nog bloemen hebt staan voor bijvoorbeeld de hommels. anders hebben die niks te eten. dus het mag er dan wel eens naar uitzien dat ik prachtige bloeiende bloemen wegmaai, het is om er voor te zorgen dat in september er alles weer bij staat zoals in mei !", aldus de bovenste beste maaibeheerder 2022.

Meer over:

maaien,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.