Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bouw van een megastal voorkomen, buurtbewoners kopen de grond

12 jul 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Wichmond

© Wichmond - Bron Natuurmonumenten

De plannen om in Wichmond megastallen te bouwen zijn definitief van de baan omdat buurtbewoners de grond gekocht hebben. Buurtbewoners verzetten zich eerder al tegen de plannen voor een megastal en kwamen samen met Natuurmonumenten in actie. Na een onderhandelingstraject kopen de buurtbewoners nu de locatie, die een woonbestemming krijgt.

Actiegroep succesvol

‘’Het is uniek dat het initiatief van een actiegroep uitmondt in een overeenkomst die het landschap veilig stelt. Het is geweldig dat de buren dit voor elkaar hebben gekregen,” licht Luc Berris van Natuurmonumenten trots toe. “Wij voelen ons hierdoor enorm gesteund bij onze inzet voor het behoud van een prachtige Graafschap.“ De discussie rondom de locatie begon in 2015, toen de plannen voor de megastal bekend werden. De bijbehorende landbouwgrond grenst aan Landgoed Hackfort van Natuurmonumenten. Het ligt in een cultuurlandschap met authentieke boerderijen met hooibergen, boomgaarden en bolle akkers. Natuurmonumenten vindt dat de beoogde megastal hier niet past en startte een petitie om ook burgers hierin een stem te geven. De petitie werd 7.000 keer ondertekend.

Streekconferentie leidt tot aankoop

Natuurmonumenten organiseerde vervolgens een streekconferentie om met de burgers in gesprek te gaan en te horen wat zij belangrijk vinden voor het landschap. Het was al snel duidelijk dat de omwonenden de bouw van een megastal absoluut niet zagen zitten. Naar aanleiding van de petitie en de conferentie besloot de gemeenteraad van Bronckhorst om voorlopig niet mee te werken aan de bouw van het megastallencomplex. Natuurmonumenten werkte met de bewoners verder aan een toekomstplan voor de locatie.

Andere bestemming

Intensief overleg tussen omwonenden en Dutch Dairy Genetics, de eigenaar van de beoogde grond voor het stallencomplex, leidde eind 2017 tot een overeenkomst: omwonenden zouden de locatie opkopen. Vandaag is de koopakte getekend. De bestemming van Polweg 6 verandert nu van een agrarische naar een woonbestemming. Bijbehorende percelen met bos worden aangekocht door Natuurmonumenten. De provincie koopt de overige percelen – landbouwgronden – , deze zullen de komende tijd worden ingebracht in een kavelruil.
Bron: Natuurmonumenten

Meer over:

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.