Vroege Vogels

Botten van de Borinage

  •  
10-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
148 keer bekeken
  •  
Iguanodons in Brussel (Foto Rob Buiter)

© Iguanodons in Brussel (Foto Rob Buiter)

De Borinage was een voormalig steenkoolgebied in België. Behalve steenkool, werden daar aan het eind van de negentiende eeuw ook heel veel fossielen van ‘iguanodons’ gevonden. 

1878

In 1878 stuitten kompels in een Waalse mijnschacht op een enorme hoeveelheid iguanodonbeenderen. Toen de skeletten in 1883 opgesteld werden in het Natuurhistorisch Museum in Brussel (het huidige Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen ) kon de mens voor de allereerste keer zien hoe een dinosaurus eruitzag.
Het besef dat er ooit dinosauriërs hadden geleefd was in die tijd nog miniem. Vijftig jaar eerder waren in Engeland botten gevonden die wetenschappers lieten vermoeden dat er miljoenen jaren geleden immense dieren leefden. De eerste onderzoeker naar de botten van deze dieren, Sir Richard Owen, bedacht de naam ‘dinosauriërs’, naar het Grieks voor ‘verschrikkelijke hagedis’.
Nadat de mijnwerkers in Bernissart hun vondst bekend hadden gemaakt, trok een groep paleontologen naar de mijn om nog meer fossiele resten van iguanodons te zoeken. Ze haalden uit de 320 meter diepe kleilaag uiteindelijk dertig skeletten, waarvan tien complete, die nog precies in de houding lagen waarin ze miljoenen jaren eerder waren gestorven. De klei had er voor gezorgd dat alles intact was gebleven.

Gips

Omdat ze de skeletten onmogelijk in één stuk naar boven konden brengen, deelden de wetenschappers elk geraamte in de mijnschacht op en verpakten ze de stukken in gipsen blokken. Uiteindelijk werden 600 blokken van in totaal 130 ton uit de mijn gehaald. De collectie in het KBIN in Brussel is een van de grootste verzamelingen complete dinoskeletten ter wereld.
Over de vondst van  de  ‘Botten van de Borinage’ schreef amateur paleontoloog Sandra Cordier een uitgebreide reconstructie: hoe werden ze gevonden? Wie herkende de dieren? En hoe kwamen ze in het museum terecht? 
De winnaars van de twee boeken zijn bekend en de boeken zullen z.s.m. opgestuurd.
Vraag: Op hoeveel poten liepen de iguanodons? 
Antwoord: vier
Het boek ‘De botten van de Borinage' wordt uitgegeven door  uitgeverij Vrijdag .

Meer over:

dinosauriërs, dino
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

Ingeborg Beenen
Ingeborg Beenen14 mrt. 2017 - 8:20

De Iguanodon kon zowel alleen op de achterpoten lopen, als op vier poten. Aangenomen werd dat deze dieren dat afwisselend konden doen: bij lage snelheid meestal op vier poten en bij hoge snelheid alleen op de achterpoten.

BobPetra
BobPetra12 mrt. 2017 - 22:10

De iguanodons liepen op 4 poten. Bob Hiemerwaard 26 1824SN Alkmaar

Joep Hendrickx
Joep Hendrickx12 mrt. 2017 - 15:55

Prachtige skeletten. Ik moet ze eens met eigen ogen gaan zien. In werkelijkheid liepen ze op vier poten.Joep Hendrickx.Willem de Zwijgerlaan 80.3843 CP Harderwijk

Astrid Beenen
Astrid Beenen12 mrt. 2017 - 14:41

De Iguanodon kon zowel alleen op de achterpoten lopen, als op vier poten. Aangenomen werd dat deze dieren dat afwisselend konden doen: bij lage snelheid meestal op vier poten en bij hoge snelheid alleen op de achterpoten.

Joke van der Cingel
Joke van der Cingel12 mrt. 2017 - 13:05

Ze liepen op vier  poten.R.Brans .r.brans@quicknet.nl

MarikaKars
MarikaKars12 mrt. 2017 - 10:30

Ik wil me graag opgeven voor meeloten voor het boek, maar krijg geen formulier te zien. Ik hoop dat het zo ook kan. Riek Kars. Veenweidestraat 6c, 1441 NH, Purmerend,..tel 0299-774309. De oplossing van de vraag is: 2.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.