Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Botshol: herfst in het rietmoeras

19 nov 2018
  •  
leestijd 2 minuten
Botshol overzicht
In de herfst is de polder van Botshol, net onder Amsterdam, een vogelwalhalla. In het moeras zoeken zeldzame watersnippen naar eten en baardmannetjes verstoppen zich in het wuivende riet. Maar het water van de veenplassen in het gebied is te troebel, waardoor bijzondere waterplanten zijn verdwenen. Het lukt wetenschappers en natuurbeschermers nog niet om dit probleem op te lossen.

Velden met waterplanten

Botshol is een laagveengebied tussen Abcoude en Vinkeveen dat bestaat uit weiland, moeras en veenplassen. De plassen zijn ontstaan door de winning van turf. Tientallen jaren geleden stond Botshol bekend om de uitgestrekte velden met waterplanten. De wateren waren gevuld met kranswieren en tapijten van groot nimfkruid.

Achteruitgang

In de jaren zeventig gingen deze kranswieren achteruit. Er werd in 1989 een defosfaterings-installatie geplaatst die de fosfaten uit het water haalt dat Botshol wordt binnengelaten. Meer fosfaten in het water betekent dat het water voedselrijker is, en er onder andere meer algen kunnen groeien die het water vertroebelen. Door de installatie werd het water weer voedselarmer en helderder. De waterkwaliteit verbeterde aanzienlijk en ook de groei aan kranswieren nam weer toe.
Maar vanaf 2003 gaat de waterkwaliteit weer achteruit. Het water is troebel en ook de kranswieren blijven weg, sinds 2011 zijn er geen kranswieren meer gezien. Natuurmonumenten, Waternet en de Provincie Utrecht doen onderzoek naar de oorzaak. Wat veroorzaakt de achteruitgang van de waterkwaliteit? Het zou kunnen dat de hoeveelheid voedingsstoffen in het water weer is toegenomen. Of is de Amerikaanse rivierkreeft, nieuwkomer in het gebied, de schuldige van de achteruitgang?

Herfstkleuren

Ondanks de problemen met de waterkwaliteit is Botshol een prachtig gebied. In de herfst verschuilen rietvogels zich in het moeras. Nu insecten lastiger te vinden zijn, eten ze van de rietzaden. Een zilverreiger-kolonie zoekt 's avonds beschutting bij elkaar. Varend door de smalle slootjes en weide plassen is het genieten van de herfstkleuren van het riet en het moerasbos.
Vroege Vogels in Botshol, vrijdag 23 november vanaf 19.35 uur op NPO 2

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.