Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels
Vroege Vogels

Elke zaterdag om 19.50 opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Botanisch stoepkrijten in Leiden

  •  
11-12-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
Vanuit de Hortus Botanicus Leiden is al een tijdje het project Stoepplantjes bezig. Een initiatief om zo de mensen te leren meer oog te hebben voor de wilde planten op de stoep. Planten die vaak door mensen gezien worden als onkruid, maar onkruid bestaat niet, aldus Paul Kessler, prefect van de Hortus. Het is een niet zo fraai woord voor de nuttige stoepplantjes: ze helpen de stad te verkoelen, ze bieden voedsel voor bestuivers en vogels en ze dragen bij aan de biodiversiteit.

In dit project schrijven botanisten en plantenliefhebbers met stoepkrijt de naam bij plantjes die ze tussen de stoeptegels vinden. 

Verschillende planten in de straat

Dit stoepkrijten is gelinkt aan een onderzoek van de Universiteit Leiden en de Hortus. Ze roepen ook andere mensen, gewone burgers, op om stukken stoep te adopteren en dan door middel van een zoekkaart aan te geven welke planten er groeien tussen de tegels, op de stoep.

Op deze manier kunnen de onderzoekers erachter komen wat de verschillen in planten zijn binnen en buiten de stad. Maar tegelijkertijd helpt het ook om interesse te wekken bij het publiek, de mensen. 

Stoepkrijten in de straat

Hiervoor is er een zoekkaart gemaakt met 52 plantensoorten, en van die soorten de bloeiende en niet bloeiende versie. Gewapend met die zoekkaart en krijt krijgen nu op verschillende plekken in Leiden, maar ook in andere delen van Nederland en Europa, de stoepplanten een naam.

Denk aan kleine ooievaarsbek, schijfkamille, muurleeuwenbek, nagelkruid of herderstasje. Een van de vele soorten nuttige plantjes in de stad.

Wil je meer weten of meedoen? 
In mei was er al een reportage bij Vroege Vogels Radio.

Kijk vrijdag 11 december 2020 naar Vroege Vogels in Leiden om 19.50u op NPO 2!

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.