Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Botanisch erfgoed

  •  
13-11-2017
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
90 keer bekeken
  •  
WhatsApp Image 2017-11-07 at 12.37.23
Het wonderschone Syriëboek, een verzameling gedroogde planten uit 1574, is een van de pronkstukken uit de plantencollectie van Naturalis.
De plantencollectie van Naturalis bestaat in totaal uit vijf miljoen gedroogde planten. Pronkstukken zijn een twintigtal eeuwenoude herbaria, waaronder de verzamelingen van Linnaeus zelf, van Boerhaave en Von Siebold; de allergrootste namen op het gebied van de plantenkunde.

Medicinale planten

Het allermooiste boek uit de collectie is het Syriëboek, in 1574 samengesteld door de Duitser Leonhard Rauwolf, die in de zestiende eeuw door het Midden-Oosten reisde om medicinale planten voor z’n broer te verzamelen. Dit prachtige boek, ooit geroofd uit de schatkamer van de Habsburgse keizer Rudolph II, was tot vorig jaar amper onderzocht, totdat hoogleraar Tinde van Andel een Iraanse botanicus opdracht gaf het werk te inventariseren. Van Andel wil nu graag weten in hoeverre de planten uit het boek nog altijd een rol spelen in de hedendaagse Syrische cultuur. Dus zoekt ze nu Syrische vluchtelingen met een botanische achtergrond.
De volgende stap is deze kennis delen met Syriërs. Daartoe voelt Van Andel zich verplicht: vrijwel alle Syrische cultuur is immers verwoest door de oorlog. Dit boek is óók cultuurgeschiedenis, en die moet, juist voor de Syrische bevolking, behouden en beschikbaar blijven.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.