Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Boswachter 'enthousiast' over effect brand

3 jun 2014
  •  
leestijd 2 minuten
e72c994dae.jpg
Boswachter Henk Ruseler van Nationaal Park De Hoge Veluwe is ,,enthousiast'' over de snelheid waarmee de natuur de sporen uitwist van de grote brand, die op eerste paasdag 350 hectare natuur in het park verwoestte. ,,Het klinkt misschien vreemd uit de mond van een groot natuurliefhebber, maar het is imposant om te zien welk effect de brand heeft op de natuur'' zegt hij ruim een maand nadat de brand woedde.
Volgens Ruseler is het herstel waarvoor de natuur zelf zorgt alom zichtbaar in het afgebrande gebied. Het vuur vernietigde aan de oostkant van het park bosschages en vrijstaande bomen en een groot heidegebied. Insecten, reptielen en amfibieën kwamen om in de vlammen en vogels die op de grond nestelen raakten hun nest kwijt. Maar het geblakerde gebied heeft alweer een groene waas en er zijn zelfs al nieuwe nesten gevonden. Over 2 tot 3 jaar is niet meer te zien dat er ooit brand was, zo verwacht de boswachter.
De parkdirectie kan nog niet zeggen hoeveel schade de brand heeft veroorzaakt. Binnenkort wordt een evaluatie verwacht. Van het natuurherstel wordt een fotoproject gemaakt. De directie overweegt ook wetenschappelijk onderzoek te laten doen naar de gevolgen van de brand. De Hoge Veluwe is een van de meest onderzochte natuurgebieden van Europa.
Dinsdag halen specialisten een V1-motor uit het afgebrande gebied. Die werd na de brand in de bodem gevonden. De Duitsers ontwikkelden het V1-wapen in de Tweede Wereldoorlog en schoten die onbemande vliegtuigen vanuit Nederland af op Groot-Brittanië. Museum Vliegbasis Deelen, naast het park, krijgt het wapen.
Beluister hier onze radioreportages over het natuurherstel na de heidebrand.
Bron: ANP

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.