Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bosvogels profiteren van uitgestrooid kalk in bos

  •  
16-12-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
Koolmees_RWillemsen

Koolmees

© RWillemsen

Mezen en andere bosvogels profiteren van het schelpgruis dat is gestrooid in de bossen van De Ginkel, een deel van de Veluwe. Schelpgruis zorgt ervoor dat de vogels extra calcium binnenkrijgen. Daardoor komen eieren vaker uit en breken jonge vogels minder vaak botten. Dat blijkt uit onderzoek van ecoloog Arnold van den Burg van de stichting BioSFeer, die in opdracht van de gemeente Ede heeft gevolgd of schelpgruis de vogels kon helpen.

Kalkgebrek ontstaat door verzuring en verdroging van de bodem in de bossen. Ede hing al in 2017 voederplanken met schelpgruis op in de Veluwse bossen. In 2020 is het hele gebied vanuit een helikopter bekalkt met schelpgruis. Calciumgebrek in mezennesten kwam daardoor vrijwel direct veel minder vaak voor, aldus Van den Burg. De mezenstand heeft zich verbeterd. De komende jaren moet blijken of het effect blijvend is, want het gestrooide schelpgruis verdwijnt langzamerhand weer in de bodem, waardoor vogels het minder makkelijk kunnen vinden.

Ook andere delen van de Veluwe zijn ondertussen bestrooid met extra kalk. Maar dat geldt niet voor het Edese Bos, waarvan werd aangenomen dat verzuring daar nog niet had toegeslagen. Van den Burg heeft in zijn onderzoek ontdekt dat dit deel van de Veluwe ook een gebrek aan calcium vertoont. Ede gaat dat nu aanpakken.

Bron: ANP

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.