De Amerikaanse vogelkers, een invasieve boomsoort die het milieu veel schade berokkent, wordt steeds dieper opgenomen in het Nederlandse ecosysteem. Onderzoekers van Naturalis publiceren deze week in PeerJ dat veel inheemse insecten de afgelopen eeuw deze exoot als voedselplant zijn gaan gebruiken. Mogelijk houden de insecten de verspreiding van de boom in de toekomst op natuurlijke wijze in toom.
Aangeplante 'exoot'
Sinds de Amerikaanse vogelkers (Prunus serotina) begin twintigste eeuw overal in West-Europa werd aangeplant en zich vervolgens oncontroleerbaar verspreidde, is het een van de meest gevreesde “exoten” (soort die oorspronkelijk hier niet voorkomt) in ons landschap. Jaarlijks worden tientallen miljoenen euro’s uitgegeven aan de bestrijding ervan.
Maar ondertussen blijkt de inheemse insectenfauna zich langzaamaan te hebben aangepast aan de nieuwkomer, en voor veel insecten is het een welkome voedselbron. Menno Schilthuizen en collega’s van onder andere Naturalis Biodiversity Center, de Rijksuniversiteit Groningen en de Leidse Hogeschool bekeken exemplaren van Amerikaanse vogelkers en de gewone, inheemse Vogelkers in het herbarium van Naturalis. Ze ontdekten dat insectenvraat aan de uitheemse soort in de afgelopen eeuw verdubbeld is, terwijl die van de inheemse verwant gelijk is gebleven.
Insecten eten de Vogelkers
Tijdens veldstudies ontdekten de onderzoekers dat maar liefst 64 verschillende insectensoorten van Amerikaanse vogelkers eten. Dat zijn meer dan anderhalf maal zoveel insecten als er eten van de inheemse Vogelkers, Prunus padus. Onder de liefhebbers van Amerikaanse vogelkers bevinden zich ook gespecialiseerde soorten, zoals het vijfstippelig struikhaantje (Gonioctena quinquepunctata). Dit is een kevertje dat oorspronkelijk leeft van Lijsterbes, maar in de jaren ’90 is overgestapt op Amerikaanse vogelkers. De onderzoekers bekeken het complete DNA van de kever en ontdekten enkele genen die verschillen tussen de Lijsterbes- en Vogelkers-etende kevers. “Dat duidt erop dat de kever bezig is zich evolutionair aan de Amerikaanse vogelkers aan te passen, en wellicht veel andere insecten ook,” zegt Schilthuizen.
Luister ook ons
radio-item
over deze zogenaamde bospest.