Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bosbranden verwoesten natuur

  •  
29-07-2004
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
642 keer bekeken
  •  
Fallback image for card
De bosbranden op het Iberisch schiereiland woedden woensdagochtend verder. In Huelva in het zuiden van Spanje streed de brandweer tegen een brand die de avond tevoren twee mensen het leven had gekost. De slachtoffers, een echtpaar, waren in een natuurgebied in hun auto ingesloten door de vlammen. Reddingswerkers vonden in de avond de totaal verkoolde lichamen.
Wegens de brand is een aantal dorpen met in totaal zeshonderd inwoners geëvacueerd. De mensen hebben de nacht doorgebracht in noodopvang. In de omgeving van Huelva zijn ongeveer 250 brandweerlieden actief. Zij krijgen hulp van meer dan tien blusvliegtuigen en -helikopters. De brand is volgens de brandweer veroorzaakt door iemand die plasticafval aan het verbranden was. In het noordwesten van Spanje, in de regio Galicië, woeden drie bosbranden.
In Portugal woeden in totaal meer dan 570 grotere en kleinere bosbranden. Vooral de situatie aan de door veel toeristen bezochte Algarvekust in het zuiden van het land is volgens de radio zorgwekkend. De grootste brand daar woedt bij Loulé in de buurt van Faro. Vele honderden toeristen zijn al uit voorzorg naar veiliger oorden gebracht. Meer dan 7000 brandweermensen, militairen en andere helpers bestrijden de branden. In de omgeving van de hoofdstad Porto is iemand aangehouden die wordt verdacht van brandstichting.
Zeven Europese staten hebben Portugal eerder dinsdag materiële hulp aangeboden bij de bestrijding van bijna dertig bosbranden in het land. Het gaat om Griekenland, Duitsland, Frankrijk, Groot-Brittannië, Spanje, Italië en ook Noorwegen. Lissabon had om Europese hulp gevraagd bij de Europese Commissie in Brussel. Het land wil met extra blusvliegtuigen en blushelikopters voorkomen dat er zich weer een ramp voordoet vorig jaar afgelopen zomer. Toen overleden achttien mensen door bosbranden, die 400.000 hectare in de as legden. De bosbranden die dinsdag in de buurt van het Zuid-Franse Nîmes uitbraken, zijn inmiddels onder controle. De vlammen hebben daar 700 hectare bos en struikgewas verwoest. (ANP)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.