Sfeerfoto van Vroege Vogels
Vroege Vogels

Vroege Vogels

Vanaf 20 maart om 19.55 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur opradio1

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bosbranden Sydney duren voort

23 okt 2013
  •  
leestijd 2 minuten
boSbrand.jpg
Duizenden brandweerlieden strijden vrijdag nog volop tegen de tientallen bosbranden rondom Sydney. In totaal woeden er nog 80 branden in de provincie, waarvan de brandweer er 20 nog niet onder controle heeft. Dat aantal neemt langzaam af, schrijven Australische media.
Evacuaties
Duizenden mensen hebben de nacht van donderdag op vrijdag doorgebracht in opvangcentra, omdat ze hun huizen uit voorzorg moesten verlaten. Komende nacht gebeurt dat opnieuw. Honderden huizen zijn hoogstwaarschijnlijk verwoest, meldden de lokale autoriteiten vrijdag. Zij waarschuwen dat er nog meer huizen door brand verloren kunnen gaan.
Warm en wind
De combinatie van ongebruikelijk hoge temperaturen voor de tijd van het jaar (tot ruim boven de 30 graden) en windstoten tot 100 kilometer per uur is funest voor de provincie New South Wales. Gloeiende as van de ene brand waait weg en daalt kilometers verderop weer neer, waardoor een ander vuur ontstaat. Dat resulteert in de ergste serie branden in de regio sinds decennia. Donderdag kwam een 63-jarige man om het leven door een hartaanval, toen hij zijn huis probeerde te redden van de vlammenzee.
Schouderklopje
De nieuwe premier Tony Abbott gaf de politie en brandweer vrijdag een schouderklopje. ,,We kunnen gelukkig zijn met zulke mensen, en met hun families die hen steunen en hen het werk laten doen als dat nodig is.'' Abbott weet waar hij het over heeft: hij is zelf lid van de vrijwillige brandweer, maar had zondag voor het laatst dienst.
Update (22/10/2013): Het bestrijden van de bosbranden in Australië is voor de brandweer dinsdag iets makkelijker geworden, omdat het zachtjes regent. De brandweer liet weten dat in de deelstaat New South Wales nog circa 60 branden woeden.
Verscheidene branden zijn onder controle, maar de brandweer noemde geen aantallen. Vermoedelijk moet de brandweer in de komende dagen onder slechtere omstandigheden werken. Weerkundigen voorspellen voor woensdag harde wind en hogere temperaturen.
Update 2 (23/10/2013): De Australische autoriteiten hebben duizenden mensen opgeroepen hun huis te verlaten in verband met de aanhoudende bosbranden in een natuurgebied bij Sydney. Door de brand is sinds vorige week donderdag 120.000 hectare gebied verwoest. Ongeveer 200 huizen zijn in vlammen opgegaan.
Het wordt woensdag waarschijnlijk nog erger. Verwacht wordt dat de bijna 60 vuurhaarden in het gebied, ongeveer 80 kilometer ten westen van Sydney, aangewakkerd worden door de harde, droge wind. De temperaturen lopen daarbij op tot 35 graden Celsius.Het Australische leger heeft inmiddels toegegeven dat het de bosbranden veroorzaakt heeft. Het vuur zou zijn ontstaan door explosieven die tijdens een oefening werden gebruikt.
Bron: ANP

Meer over dit onderwerp

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.