Sfeerfoto van Vroege Vogels

Vroege Vogels

Elke vrijdag om 19.50 uur opnpo2

Elke zondag van 7 uur tot 10 uur op

Natuur, milieu, klimaat en dierenwelzijn in Nederland staan centraal. Als 'advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu' maakt Vroege Vogels zich al meer dan 40 jaar hard voor een groener Nederland.
Vroege Vogels

Bosbranden Indonesië kosten 100.000 levens

20 sep 2016
  •  
leestijd 1 minuten
vv_newsimg_218684.jpg

© bosbrand indonesie

De bosbranden die vorig jaar Indonesië maandenlang teisterden, hebben vermoedelijk aan ruim 100.000 mensen het leven gekost. Dat komt hoofdzakelijk door het inademen van fijnstof, dat grote hoeveelheden koolstof bevatte.

Vervuilde lucht

Onderzoekers van de Amerikaanse universiteiten Harvard en Columbia zeggen dat niet alleen inwoners van Indonesië slachtoffer van het fijnstof werden. Ook bewoners van naburige landen als Maleisië en Singapore zijn gestorven door de vervuilde lucht. De onderzoekers, die hun bevindingen wereldkundig maakten in het tijdschrift Environmental Research Letters , wijzen er op dat zij enkel volwassenen onder de loep hebben genomen. Ze vermoeden dat de gevolgen ook voor kinderen, nog ongeboren kinderen inbegrepen, groot zijn.

Aangestoken

De branden, die tot in oktober vooral de grote eilanden Sumatra en Borneo troffen, worden doorgaans aangestoken door boeren die bosgebied landbouwrijp willen maken ten behoeve van de palmolie-industrie. Het klimaatverschijnsel El Niño jaagt de vlammen nog aan omdat het daardoor in Indonesië veel droger is dan normaal. Regenwouden maken al jaren plaats voor palmolieplantages en het jarenlang kappen en droogleggen van regenwoud maakt het gebied vatbaar voor branden.

Nederland grootste importeur

Nederland is Europa's grootste importeur van palmolie en de vijfde op de wereldmarkt door de aanwezigheid van bedrijven zoals IOI Loders Croklaan op de Rotterdamse Maasvlakte. Greenpeace bekritiseert dit bedrijf al jaren vanwege haar schadelijke productiemethoden. Zij hebben dan ook een petitie opgezet om de import terug te dringen.
De Indonesische overheid kwam met een heel ander dodental: 24.
Bron: ANP & Greenpeace

Meer over:

, ,

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.