Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Bosbranden geblust, berggorilla's in orde

  •  
27-07-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
berggorilla_01.jpg
De bosbranden in het Rwandese Vulcanoes National Park en het Ugandese Mgahinga Gorilla National Park zijn geblust. De berggorilla's die in beide nationale parken leven zijn allemaal in orde. Het Wereld Natuur Fonds is opgelucht en dankbaar voor de inzet van de vele vrijwilligers, parkwachters en het leger en politieagenten die betrokken waren bij de bluswerkzaamheden.
In totaal is circa 320 hectare beschermd natuurgebied in de as gelegd tijdens de brand die vorige week zaterdag uit brak. Beide nationale parken samen zijn ongeveer 20.000 hecatere groot. De delen die zijn verbrand, liggen meer richting dal en zijn minder dicht bebost waardoor er nauwelijks tot geen berggorilla's of andere wilde dieren zoals olifanten voorkomen.
Imker
De brand brak een week geleden uit in Rwanda op de vulkaan Muhabura toen een imker zijn bijenvolk wilde uitroken met een ouderwets, open korfje kolen, waaruit een vonk ontsnapte. De imker probeerde het vuur nog te blussen, maar raakte daarbij zelf gewond. De bluswerkzaamheden werden ernstig bemoeilijkt door de door de harde wind en gebrek aan blusmaterieel. Uiteindelijk zijn 2 legerhelikopters en 4.000 vrijwilligers, parkwachters en het leger en de politie bijna een week bezig geweest om de bosbrand te blussen.
In de 2 nationale parken op de grens van Rwanda en Uganda leven circa 270 berggorilla's. In totaal leven nog circa 720 berggorilla's in parken in Rwanda, Uganda en DR Congo. De berggorilla is daarmee een van de meest bedreigde mensapensoorten op aarde.
Bron: WNF
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.