Vroege Vogels

Bosbezetters demonstreren voor rechtbank Maastricht

  •  
21-04-2006
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
vv_newsimg_154672.jpg
Enkele tientallen inwoners van Schinveld en Brunssum en activisten van GroenFront! demonstreren vrijdagochtend voor de rechtbank in Maastricht. Ze eisen vrijspraak voor in totaal 42 gedagvaarde voormalige bezetters van de bossen in Schinveld.
De verdachten werden op 9 en 10 januari door de marechaussee opgepakt bij de ontruiming van het bezette bos voor de AWACS-basis. Na de ontruiming werd op verzoek van de NAVO en in opdracht van staatssecretaris Van der Knaap van Defensie zes hectare bos gekapt.
De rechtbank trekt drie dagen uit voor de processen tegen de activisten. Vrijdag moeten de eerste 14 verbalisanten voor de rechter verschijnen.
Advocaat R. Schoonbrood betwist namens de gedagvaarde mensen de rechtsgeldigheid van de noodverordening die tijdens de ontruiming van het bos in Schinveld gold. Volgens hem is die in werking gesteld om de boskap te versnellen en dat is volgens hem in strijd met de wet. Een noodverordening mag alleen worden afgekondigd als er gerede vrees bestaat voor ernstige ongeregeldheden. Volgens Schoonbrood was er geen enkele aanleiding om ernstige verstoringen van de openbare orde te vrezen.
De opgepakte bezetters weigerden daarom een schikking van 240 euro te betalen en moeten nu voorkomen. Ze willen via de rechter een uitspraak krijgen dat de noodverordening in Schinveld niet rechtsgeldig was. In dat geval gaan ze vrijuit.
Ook zeggen de gedagvaarden via Duits grondgebied te zijn afgevoerd na hun aanhouding. Daarvoor had justitie eerst een rechtshulpverzoek aan Duitsland moeten doen, wat niet is gebeurd. Het Openbaar Ministerie gaf eerder toe dat enkele arrestanten via Duitsland waren weggevoerd. Van tientallen mensen is de dagvaarding geseponeerd. Het bezette bos dat nu is gekapt, lag pal aan de grens, vlak voor de AWACS-basis die op Duits grondgebied ligt.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.