Vroege Vogels

Borghouts: haven Amsterdam uitbreiden langs kust_04_01_2008

  •  
04-01-2008
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
olietanker_02.jpg
Er moet serieus onderzoek worden gedaan naar het uitbreiden van de haven van Amsterdam langs de Noordzeekust. De Noord-Hollandse commissaris van de Koningin, Harry Borghouts, pleit daarvoor vrijdag in zijn nieuwjaarstoespraak.
Volgens Borghouts moeten voor de groei van de Amsterdamse haven steeds meer waardevolle natuur- en recreatiegebieden worden opgeofferd. Hij stelt dat het daarom beter is om een nieuwe haven aan de kust aan te leggen dan het huidige havengebied uit te breiden.
Volgens de Noord-Hollandse commissaris biedt zo'n nieuwe haven meerdere voordelen. Doordat grote zeeschepen niet meer door sluizen hoeven, kan Amsterdam beter concurreren met 'sluisvrije' havens als Hamburg en Le Havre.
Ook kunnen bedrijven die slecht zijn voor milieu en veiligheid naar het nieuwe gebied verhuizen, aldus Borghouts. Hij ziet in het huidige havengebied van Amsterdam nieuwe kansen voor stedelijke ontwikkeling.
De commissaris vindt dat Nederland met een nieuwe haven aan de kust zijn faam als waterbouwkundige natie zou kunnen waarmaken. ,,Na de Afsluitdijk, de Deltawerken en de Maeslantkering zouden we weer eens een spraakmakend project in eigen voortuin hebben. We zijn weer eens toe aan een waterbouwkundige topprestatie om trots op te zijn.'' Borghouts denkt dat de nieuwe haven in 2040 een feit kan zijn.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.