Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boren in de Noordzee en investeren in zonne-energie

  •  
16-01-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
olieplatform boorplatform

© Bron: Pixabay

Deze week kwam in het nieuws dat voor het eerst in dertig jaar er een nieuwe, bemande installatie van Shell bijkomt in het noordelijke deel van de Noordzee. Daarnaast zet Shell steeds meer stappen op het gebied van zonne-energie.

Shell investeert in productie Noordzeeveld

Shell blijft naar olie en gas boren in het Penguins-veld in het Britse deel van de Noordzee. Daarvoor investeert het Nederlands-Britse energieconcern in een nieuw productie- en opslagschip (fpso). Het is voor het eerst in bijna dertig jaar dat er een nieuwe, bemande installatie van Shell bijkomt in het noordelijke deel van de Noordzee.
Vanuit het Penguins-veld, gelegen tussen de Shetlandeilanden en de Noorse kust, stroomt nu olie en gas via onderzeese pijpleidingen naar het boorplatform Brent Charlie. Dat verouderde platform staakt evenwel binnenkort de productie. Daarom zal Shell moeten investeren in nieuwe infrastructuur, als het bedrijf het olieveld verder wil ontginnen.

Shell neemt belang in zonne-energiebedrijf VS

Naast blijven investeren in gas en olie zet Shell weer een stap op het gebied van zonne-energie. In de Verenigde Staten wordt een belang genomen van 43,83 procent in Silicon Ranch, een ontwikkelaar en beheerder van zonneparken. Met de deal is een bedrag tussen de 193 miljoen en 217 miljoen dollar gemoeid.
Het Nederlands-Britse olie- en gasbedrijf investeert daarnaast samen met de investeringstak van het Franse energiebedrijf Engie en de Zweedse investeerder Swedfund 20 miljoen dollar in het Indiase bedrijf Husk Power Systems. Dat bouwt ministroomnetwerken in India en Tanzania die aangedreven worden door zonnestroom en biomassa uit de restanten van de rijstplant. Shell investeert de laatste tijd vaker in alternatieve energie.
Bron: ANP
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.