Advocaat van de natuur en spreekbuis van het milieu.

Boomstammenkerkhof

  •  
24-04-2015
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
loglife.jpg
In een bosperceel bij Putten vindt een bijzonder experiment plaats. Boomstammen worden er voor zestien jaar te ruste gelegd om de houtafbraak te kunnen doorgronden. Er wordt gekeken naar de biodiversiteit, maar ook naar de afbraak van CO2.
Universiteiten van Amsterdam, Utrecht en Wageningen werken samen in het project Loglife, dat de houtafbraak in bossen op een systematische manier onderzoekt. Dit om het proces beter te begrijpen en klimaatmodellen rond koolstofvastlegging beter te onderbouwen. Stammen van verschillende soorten bomen met een diameter van 25 cm worden hiervoor in stukken  van precies een meter gezaagd.  Vervolgens worden ze 16 jaar lang op de bodem te ruste gelegd om te incuberen. 
Om de paar jaar worden de stammen onderzocht. Van iedere stam worden ook schijven meegenomen om analyses te doen mbt jaarringen, vochtgehalte, koolstofsamenstelling, houtdichtheid, aanwezigheid van schimmels en andere zaken die van invloed kunnen zijn op de afbraak. Op twee plaatsen in Nederland worden op die manier 25 boomsoorten onderzocht.
Lees meer op de website  Loglife
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Maandag, woensdag en vrijdag versturen wij je alle informatie uit de radio en tv-uitzending en het laatste internetnieuws.

BNNVARA LogoWij zijn voor